Het nieuwe Duitse autodeelplatform Turo heeft er een strategische partner bij: Daimler. Daimler geeft het eigen autodeelplatform, Croove, ter overname aan Turo. Daarnaast investeert Daimler samen met het Zuid-Koreaanse SK Holdings 92 miljoen dollar in Turo.
Deze zomer was het druk bij Greenwheels in Rotterdam. Naar aanleiding van een persbericht over groei, kwamen er interviewverzoeken voor de directeur, Andrew Berkhout. Hij vertelde het verhaal over de transformatie van het bedrijf, dat al bestaat sinds 1995. Over de uitbreiding voor de zakelijke markt, de Green Deal, elektrisch en politiek. Hier een overzicht van een aantal van deze publicaties: NRC, RTL-Z, Sprout, HP / De Tijd, AftersalesMagazine, BNR
Wetenschappers in Nederland gaan onderzoeken of bewoners van een stad onderling parkeerrechten kunnen verhandelen. Vanaf september loopt een virtuele proef met 500 deelnemers. Het idee is dat mensen die een parkeerplaats niet nodig hebben het recht daartoe per dag kunnen verkopen.
NS, SnappCar en Uber gaan samenwerken om inwoners uit Amsterdam een goed alternatief te bieden voor het hebben van een eigen auto. De drie partijen creëren de #DitchYourKeys-campagne waarbij mensen worden uitgedaagd hun autosleutel in te leveren en de auto een week te laten staan.
In de loop van 2018 start Athlon in Zwolle met een Car2Use-autodeelproject voor twee doelgroepen; bewoners en kantoorpersoneel. Daarbij kunnen maximaal tweehonderd mensen gezamenlijk gebruikmaken van deelauto's. Uniek aan dit project is de combinatie van zakelijk en particulier autodelen.
We hebben teveel auto's, we zouden makkelijk met 50 procent van het huidige aantal auto’s op aarde af kunnen, zolang er maar meer mensen van één auto gebruikmaken. Autodelen heeft dus heel veel potentie. Smart en Car2Go delen hun kansen en uitdagingen voor de toekomst van autodelen.
Greenwheels timmert hard aan de weg. Het afgelopen jaar steeg het aantal leden met 43 procent. Het bedrijf ondergaat een metamorfose met een nieuwe huisstijl, een nieuwe slogan, een nieuw wagenpark en nieuwe app. Volgens directeur Andrew Berkman kan het nog beter, want "de deelautomarkt staat nog in de kinderschoenen."
In Bergen op Zoom staat sinds kort een deelauto voor het gemeentehuis. Deze is auto wordt tijdens kantoor uren (van 07.00 tot 18.00) exclusief gereserveerd voor de ambtenaren van de stad. De ritten die zij normaal met hun eigen auto maken, kunnen ze nu ook met deze dienstauto doen. Na 18.00 tot de volgende dag 07.00 uur en in de weekenden wordt de dienstauto ook beschikbaar voor inwoners van Bergen op Zoom.
Nederland telde in het voorjaar van 2016 25.128 deelauto’s; een groei van 55 procent ten opzichte van 2015. Na het zomerreces worden de nieuwste cijfers bekend. Martien Das, namens Rijkswaterstaat betrokken bij de Green Deal Autodelen, is optimistisch: ‘Er zijn in de afgelopen periode grote stappen voorwaarts gezet bij de samenwerking tussen steden en de aanbieders van deelauto’s. Dit leidt tot een significante versnelling van de uitrol van deelauto’s.’
De opmars van de elektrische wagen is goed voor het milieu, maar lost het mobiliteitsvraagstuk niet op. En hij luidt zeker niet het einde in van het rijk van koning auto. Daarvoor is meer nodig. Elektrische auto’s veroveren in een snel tempo de wegen. Een elektrisch wagenpark zal de vervuiling met roet en uitlaatgassen in de steden sterk verminderen. Maar de stap naar elektrische wagens moet niet worden overdreven. Elektrische auto of dieselauto, de file blijft even lang
De laatste trend, om niet te zeggen hype, van de deeleconomie is de invoering van MaaS, Mobility as a Service. Hiervan wordt veel verwacht voor de ontwikkeling en het gebruik van mobiliteit. Het aanbieden van de diverse modaliteiten gaat samen met het moeten overwinnen van grote complexiteit. Om drempels voor de reiziger te slechten moeten de diverse aanbieders worden samengebracht in een gezamenlijk ‘loket’. Maar is deze wel zo effectief als geclaimd? Tijd voor een beschouwing met een aantal kritische voetnoten.
Erwin Wijnman schreef het boek De geluksmachine. Hiervoor deed hij onder andere onderzoek op LinkedIn naar autobezit onder 3400 respondenten. Hij stelt dat autobezit iets is dat ons vrijheid geeft, waar we verslingerd aan zijn. We kunnen niet meer zonder, dus willen ook niet autodelen. Wat denk jij?