EEN AUTO VOOR AF EN TOE

Meestal red je je prima met de fiets, taxi, het OV of lopend. Maar soms is een auto toch handiger, voor die dag vol afspraken, heel vroeg of heel laat ergens heen, met kinderen en veel spullen op familiebezoek of die aankomende verhuizing. Dan is een deelauto ideaal. Je huurt 'm makkelijk bij jou in de buurt, voor langere tijd of juist voor een korte rit, en deelt hem met je eigen buurtgenoten. Misschien heb je al vaker een auto gehuurd, of geleend van vrienden of buren. Een auto delen is niet veel anders. We nemen je graag mee op reis in autodelen.


VOORDELEN VAN AUTODELEN

  • Delen is flexibel
    Je zit niet vast aan een auto en gebruikt deze alleen als je die nodig hebt. Zodra je er klaar mee bent, breng je de auto terug. Is er iets met de auto, niet jouw probleem. Hoe fijn is dat?

  • Delen is kiezen
    Kies bewust voor een auto als dit goed uitkomt. Op een ander moment is een taxi of OV bijvoorbeeld relaxter. Kiezen betekent ook een ruime keuze in het aanbod. Een grotere auto voor op vakantie, een busje voor een verhuizing of misschien zelfs wel een auto die bij je outfit past.

  • Delen is besparen
    Een auto bezitten is duur. De meeste mensen hebben geen idee wat de auto hen kost per maand. Afschrijving, belastingen, verzekering, parkeervergunning, parkeerkosten, APK- keuringen en onvoorziene reparaties. Door te delen houd je geld over en heb je meer zicht op wat je uitgeeft, omdat je direct afrekent voor je gebruik.

  • Delen is ook groen en sociaal
    Een bonus! Want Autodelen zorgt voor 30% minder auto's en 18% minder gereden kilometers." (Bron: Planbureau voor de Leefomgeving).Wel zo prettig voor de uitstoot en gebruik van de openbare ruimte. Minder is het nieuwe meer.


Welke vorm past bij mij?

Er zijn veel soorten autodelen. Vind uit welke het beste past bij jou:

Huren van de buren
Daarbij huur je een auto van iemand anders via een zogeheten peer-to-peer platform. Dat platform regelt het papierwerk, betaling en verzekering. Jij haalt zelf de sleutels op bij de verhuurder en levert de auto daar weer netjes in als je klaar bent.   

Delen met een vaste groep mensen       
Je kunt er ook voor kiezen om je auto structureel te delen met bekenden. Dit kan bijvoorbeeld via een platform waarbij je met een vaste groep gebruik maakt van een deelauto van die aanbieder met een abonnement of private lease constructie. Je kunt een eigen groep maken en de verzekering regelen via de Vereniging voor Gedeeld Autogebruik. In sommige gemeenten kun je ook gebruik maken van de optie om te parkeren in verschillende parkeergebieden als je een auto deelt. Tenslotte kun je kiezen voor een technologische oplossing, waarbij er een kastje ingebouwd wordt in de auto en reserveren, administratie, openen en sluiten verlopen via een app. Uiteraard kun je het ook informeel regelen, via een gezamenlijke kalender, WhatsApp-groep of Excel-planning.

Een abonnement op deelauto's
Er zijn verhuurders waar je een abonnement kunt afsluiten om doorlopend toegang te hebben tot meerdere auto's. Die kun je vervolgens online reserveren en zelf openen met een (OV-)chipkaart of je smartphone. De auto's staan op vaste parkeerplekken in je wijk en je betaalt vaak per km of per minuut.                       

One-way deelauto's
One-way staat voor de mogelijkheid om je auto op een andere plek terug te zetten, zodat je bijvoorbeeld van A naar B kunt met de auto en terug met het OV. Op dit moment is deze vorm alleen beschikbaar via een abonnement bij een professionele aanbieder. Bij sommige aanbieders mag je de auto alleen achterlaten in dezelfde stad; bij andere mag je de auto ook in een andere stad achterlaten. Je hoeft dan geen parkeerkosten te betalen op je bestemming. Via een app op je smartphone vind je de dichtstbijzijnde auto en kun je de auto openen en afsluiten.     

    
Huurauto
Een huurauto is ook geschikt voor korte termijn gebruik. Verhuurbedrijven werken eraan om de huurauto beter toegankelijk te maken door ze bijvoorbeeld zichtbaar op straat aan te bieden, online boekbaar te maken en toegang via technologie te regelen. Zo kun je zonder tussenkomst van een balie en een medewerker steeds flexibeler een auto huren.

Een auto lenen
Bijna de helft van alle Nederlanders (45%) leent zijn of haar auto al uit aan bekenden. Het is wel goed om samen goede afspraken te maken over de verzekering. WA-dekking is verplicht voor elke auto, dus schade aan anderen ook is gedekt als de auto is uitgeleend. Maar als jij schade rijdt in de geleende auto moet je zelf betalen. Dit kun je oplossen door gebruik te maken van een tijdelijke verzekering, zoals die van Clixx. Het is ook mogelijk om het lenen te formaliseren via een besloten vriendengroep op een peer-to-peer platform (je betaalt dan geen huur, maar bent wel verzekerd).

Een private lease deelauto kiezen
Als je wel de lusten en niet de lasten van een auto wilt en niet genoeg rijdt om echt een eigen auto voor jezelf te verantwoorden, kun je ook overwegen om je eigen deelauto te leasen. Private lease is in opkomst, het biedt je alle voordelen van automobiliteit, zonder de verantwoordelijkheden die je hebt als je de auto bezit. En vaak mag je de private lease auto ook delen op deelplatformen en soms krijg je daardoor zelfs korting op je maandelijkse kosten. Zo kun je kiezen voor het aanbod van SnappCar en Privatelease.com waarbij je jouw auto aanbiedt als deelauto en zo voordelig autorijdt. 


Vooroordelen over autodelen

  • Als ik pech heb ben ik de pineut
    De verzekering van deelauto's is goed geregeld voor alle typen deelauto's. Meestal is pech hulp ook onderdeel van de service. Je kunt dus onbezorgd op pad.

  • Ik vind geen auto als ik er een nodig heb
    Dit hangt af van jouw reisgedrag en de gekozen vorm van autodelen. Bij een autodeelplatform met eigen vloot, kun je direct zien welke auto's in jouw buurt beschikbaar zijn en binnen een paar minuten een auto reserveren. Als je meer tijd hebt, kun je op een peer-to-peer platform precies die auto zoeken die je wilt. Kleur, type, afstand, prijs, elektrisch...

  • Het is duur om auto te delen
    Dit hangt af van hoe vaak en hoe lang je een auto nodig hebt. Sommige deelplatformen rekenen per minuut, kwartier of uur plus kilometerprijs. Andere rekenen een dag(deel)prijs met vaak een aantal kilometers inbegrepen.

  • Autodelen is alleen voor jonge mensen
    Autodelen is voor iedereen en niet leeftijdsgebonden!

  • Buiten de grote steden werkt het niet
    Ook buiten de grote steden staan auto's gemiddeld 23 uur per dag stil. Natuurlijk geldt: hoe meer aanbod, hoe makkelijker. En hoe dichterbij, hoe beter. Kijk in jouw buurt welke deelauto's er beschikbaar zijn. Vind je niet wat je zoekt? Start je eigen community, of vraag naar de mogelijkheden voor een dorpsauto bij de gemeente of provincie.

 

Mobiliteitskeuze vs autobezit

Hoeveel mobiliteit koop je voor een maand autobezit?

Praktische tips om te beginnen

 

  1. Kijk naar je reisgedrag en bereken wat voor jou handig is

  2. Kijk wat er in jouw buurt is, bijvoorbeeld via Ritjeweg.nl of start een eigen groep waarin je onderling deelt, al dan niet via een bestaande aanbieder

  3. Zoek de vorm en de aanbieder die het best bij jou past

  4. Overweeg je aan te sluiten bij meerdere aanbieders zodat je per rit de beste oplossing kunt kiezen en altijd beschikking over een auto hebt

  5. Overweeg je informele afspraken te formaliseren. Ook als je een auto leent van bekenden, kan het handig zijn dit via een platform te doen of met een speciaal daarvoor bestemde verzekering, zodat je jullie relatie in ieder geval niet in gevaar brengt als er onenigheid is over schade

  6. Maak je profiel compleet als je gaat huren van particulieren. Delen is gebaseerd op vertrouwen, dus fijn als je wat gegevens deelt zodat de verhuurder weet wie er met de auto op pad gaat

MEER LEZEN? HANDIGE ARTIKELEN VOOR JOU:

Aanbieders

Auto huren via particulieren

> SnappCar

Deelauto via een abonnement

> Amber Mobility
> CooperatieAuto.nl
Elektrip (Almen,  Eefde,  Gorssel,  Lochem,  Zutphen) (ook losse verhuur en delen met vaste groep)
> Drive CarSharing
> E-mobility Park
> FreetoGo
> FIGO
> GoAbout
GoodMoovs 
> Greenwheels
> Hely
> Mobiliteit Samen
> MyWheels
Stapp.in (in 6 provincies)
> Stad-up
> WeDriveSolar (gaat samen met MyWheels)
> SamenSlimRijden (OnzeAuto)


Delen met een vaste groep mensen

> Vereniging voor Gedeeld Autogebruik (VGA)
> Buurauto
> HET Hilversum
> Arval Carsharing
> Mobeazy
> WeGo

One-way

> Share Now
> Greenmobility
> SixtShare

Private lease deelauto

> SnappCar en Privatelease.com (in de 4 grote steden) 
> Athlon Privé Lease met autodeel module
> Onze Auto.

Ben je aanbieder en ontbreek je in dit overzicht, laat het dan weten via greendeal@autodelen.info.


Heb je de smaak te pakken en wil je ook op je werk een deelauto gebruiken?       

Soms een auto nodig voor een zakelijke afspraak? Binnenkort samen met je collega's naar een congres? Of een afspraak op een industrieterrein waar je alleen met drie keer overstappen komt? Kijk dan of je werkgever een poolauto heeft. Moderne werkgevers bieden steeds minder vaak een leaseauto, maar stellen vaak wel een (elektrische) poolauto beschikbaar voor dit soort voorbeelden.  

Jouw werkgever nog niet? Kaart het aan bij je fleetmanager of HR-medewerker. Hier vind je meer informatie voor beheerders van een (zakelijke) autofleet