Erwin Wijnman schreef het boek De geluksmachine. Hiervoor deed hij onder andere onderzoek op LinkedIn naar autobezit onder 3400 respondenten. Hij stelt dat autobezit iets is dat ons vrijheid geeft, waar we verslingerd aan zijn.  We kunnen niet meer zonder, dus willen ook niet autodelen.  Liefde maakt blind en dat is ook de reden waarom we onderschatten wat die auto kost per maand. Men denkt aan 200 euro per maand kwijt te zijn maar de gemiddelde maandkosten liggen zeker 500 euro hoger. 

Het is een fabel is dat jongeren minder hechten aan autobezit:
"niets is minder waar. Steeds meer jongeren halen hun rijbewijs, jongeren rijden meer kilometers in hun auto, een auto verschaft hen vrijheid en onafhankelijkheid. Vooral jonge vrouwen voelen zich minder afhankelijk van anderen als ze een eigen auto hebben. Uit onderzoek van VWE blijkt dat het overgrote deel van de groei in autobezit voor rekening komt van jonge vrouwen. Jongeren denken ook eerder een baan te vinden als ze een auto hebben."

Autodelen stelt nog niks voor en werkt alleen in hartje stad:
"Zo’n 0,1 procent van de personenauto’s in Nederland is een deelauto. Jongeren zouden hun iPhone of Samsung belangrijker vinden dan een auto. Maar dat is echt onzin. Ik snap wel hoe die verhalen de wereld in komen. Die artikelen worden steevast geschreven door een – meestal ook nog jonge – journalist of redacteur die midden in Amsterdam, Den Haag of Utrecht woont en zelf niet eens een auto bezit. Of niet meer, omdat een auto inderdaad niet handig is als je midden in de binnenstad woont en overal dichtbij woont waar je moet zijn. In de grote steden heb je ook best veel vervoersalternatieven direct ter beschikking, van tram en bus tot fiets, taxi, Uber, trein, metro, fietstaxi zelfs. En natuurlijk een Up!je of Polo van Greenwheels op veel straathoeken. Maar in 99% van Nederland kun je gewoon niet zonder auto. Kijk naar de cijfers over autobezit. Amsterdam telt 247 auto’s per 1000 inwoners terwijl er in de provincie Drenthe 489 auto’s per duizend inwoners zijn. Dat is twee keer zoveel. Het gemiddelde over heel Nederland is 420 auto’s per duizend inwoners. Niet verwonderlijk. Buiten de binnensteden is een auto zo goed als onmisbaar."

Huren van de buren is alleen handig in theorie
"In theorie is het misschien handig. Maar Nederlandse autobezitters willen niks weten van autodelen. Nederlanders móeten gewoon een auto hebben, een eigen auto, blijkt uit onderzoek. Twee van de drie Nederlanders zeggen hun auto absoluut niet te willen uitlenen via een autodeeldienst en slechts 5 procent van de autobezitters staat positief tegenover deelauto-initiatieven. De bereidheid tot autodelen bereikt daarmee bijna nul. Van de dik 3400 mensen die op mijn LinkedIn-onderzoek reageerden, noemden 3 mensen Snappcar. Alleen mannen. Vrouwen maken helemaal geen gebruik van Snappcar, en de reden zou kunnen liggen in de vrees dat de auto van een particulier niet of minder betrouwbaar is."

Wat denk jij? Discussieer mee

Lees het volledige interview met Erwin Wijnman op Dutch Cowboys

1 Comment