Hoe het allemaal begon

Van 1968 tot 1986 was er Witkar, een collectief elektrisch voertuig in Amsterdam, dat bedoeld was om te delen. Dit van een initiatief van Luud Schimmelpennink met als doel om het autoverkeer en de daarmee gepaard gaande luchtverontreiniging en parkeerproblemen terug te dringen. Hij was zijn tijd ver vooruit. Wie een witkar wilde gebruiken, moest lid worden van een vereniging en kon vervolgens voor een gulden per 5 kilometer een witkar lenen van één van de vijf stations in de binnenstad. Een rit diende ook weer op zo'n station te eindigen, waarna de accu's van de witkar binnen zeven minuten konden worden opgeladen.


Aantal deelauto's in nederland

Nederland beschikt in september 2023 over 7.920 deelauto’s die 24/7 toegankelijk zijn (B2C en keyless P2P) (bron).

De landelijke groei van het aantal deelauto’s blijft doorzetten en versnelt sinds 2020. Het aandeel elektrische deelauto’s groeit snel: in september 2023 was bijna de helft (48%) van de deelvloot elektrisch.


EFFECTEN van autodelen (inclusief peer to peer)

Na de Green Deal I is per oktober 2018 de Green Deal II van start gegaan, die in oktober 2021 afliep. Een van de doelen was een groei tot 100.000 deelauto’s in 2021 en 700.000 gebruikers van deelauto’s. Het doel van 700.000 gebruikers is al in het voorjaar van 2020 behaald. In maart 2021 waren er 971.000 autodelers. Dat is meer dan drie keer zoveel als in 2017 en ruim twee keer zoveel als in 2018, bij de start van de tweede Green Deal Autodelen.  

Autodelers rijden minder kilometers
Voordat zij een auto deelden, hadden autodelers gemiddeld ongeveer 1 auto per huishouden; sinds het autodelen is dat gedaald naar 0,7 auto per huishouden. Ook zijn ze minder gaan rijden: vóór het autodelen reden zij gemiddeld 9.100 kilometer per jaar, erna is dat gedaald naar ongeveer 7.500 kilometer per jaar (een daling van 15 tot 20 procent).

Sommige autodelers rijden meer dan voorheen: zij nemen nu vaker de auto in plaats van de fiets of het openbaar vervoer. Anderen rijden minder omdat ze nu geen eigen auto (of geen tweede of derde auto) meer hebben; zij zijn daardoor selectiever in hun autogebruik, ook bij hun ‘eigen’ eerste auto.

CO2-uitstoot daalt door autodelen
De door mobiliteit veroorzaakte CO2-uitstoot is bij de autodelers met 8 tot 13 procent procent gedaald. Voor een deel komt dit doordat zij minder kilometers rijden; voor een deel doordat ze minder auto’s bezitten. Bij de productie en sloop van auto’s komt immers ook CO2 vrij.
Bekijk dit onderzoek


(inter)nationaal onderzoek

De impact van delen is groot. Zeker als dit op grote schaal wordt toegepast. Zo onderzocht Het International Transport Forum data van alle bewegingen in de stad Lissabon en modelleerde deze in een systeem waarbij ritten plaatsvonden in gedeelde taxi, taxibusjes en high capacity openbaar vervoer. Daaruit bleek dat er met slechts 3% van alle huidige auto's op de weg alle trips gemaakt konden worden. Dit zou ook alle parkeerplaatsen op straat overbodig maken en zelfs 80% van de overige parkeergarage's en -terreinen. Stel je eens voor wat dat voor de openbare ruimte zou kunnen betekenen! Bekijk dit onderzoek