Hoe het allemaal begon
Autodelen wordt steeds belangrijker om ruimte te besparen bij ontwikkelingen met hoge dichtheden en om bij te dragen aan een schoner klimaat. Maar vooral als autodelen nog geen plaats heeft in het huidige (gemeente)beleid, kan het lastig zijn om hier keuzes in te maken. Ook als er al wel een autodeelproject bestaat, kunnen er problemen rond vergunningen of handhaving optreden. Om gemeentes, regio’s, provincies en adviesbureaus te ondersteunen bij deze praktische stappen, is de Toolkit Autodelen ontwikkeld en kosteloos te gebruiken via https://toolkitautodelen.crow.nl/.
OMSCHRIJVING
Om beleid te vormen moeten er bijvoorbeeld keuzes gemaakt worden op het gebied van soorten autodeelsystemen. Zo zijn er verschillen tussen open en gesloten systemen, met vaste standplaats of free floating, elektrisch of op fossiele brandstof, als aanvulling of ter vervanging van het openbaar vervoer. Over al deze typen autodeelsystemen en andere aandachtspunten voor beleidsontwikkeling wordt meer informatie gegeven in de toolkit, zodat je een afweging kan maken wat voor beleid geschikt is voor de eigen gemeente. Het blijft tenslotte maatwerk.
Verder zijn er ook aanpassingen nodig op juridisch gebied op het moment dat er deelauto’s komen. Want waar mogen deelauto’s geparkeerd worden en wie is verantwoordelijk als een deelauto niet op de juiste plek staat en weggesleept wordt? Kennis over het opnemen van deelauto’s in parkeerverordeningen en wegsleepregelingen komt hierbij aan bod.
Ook zijn handvatten opgenomen voor beheerders van de openbare ruimte en parkeerhandhavers om de parkeerplek en omgeving van een deelauto goed in te richten, te onderhouden en te handhaven. En als laatste vind je in de toolkit kennis om een goede communicatie rondom deelauto’s op te starten.
In de Toolkit Autodelen vind je onder andere:
praktische en juridische kennis voor bestuurders, beleidsmedewerkers, loketmedewerkers, medewerkers juridische zaken, parkeerhandhaving, beheer openbare ruimte en communicatiemedewerkers;
relevante informatie voor jouw vraagstuk, van oriënterend tot specifieke benodigdheden of problemen;
voor- en nadelen van verschillende soorten deelautosystemen;
alle praktische informatie om de openbare ruimte rond de deelauto goed in te richten;
goede voorbeelden van andere gemeenten.
De toolkit is ontwikkeld door CROW in samenwerking met het Ministerie van I&W en Rijkswaterstaat. Via verschillende bestaande platformen op het gebied van autodelen, zoals de website Autodelen.info (vanaf 10 september) en het Dashboard Autodelen (vanaf eind oktober 2020), is de toolkit ook te vinden.