Wetenschappers in Nederland gaan onderzoeken of bewoners van een stad onderling parkeerrechten kunnen verhandelen. Vanaf september loopt een virtuele proef met 500 deelnemers. Het idee is dat mensen die een parkeerplaats niet nodig hebben het recht daartoe per dag kunnen verkopen.
Erik Verhoef, hoogleraar ruimtelijke economie aan de Vrije Universiteit, hoopt een remedie te vinden tegen het groeiende parkeerprobleem. De onderzoekers denken dat het parkeerbeleid efficiënter kan. Volgens Verhoef zijn verhandelbare parkeerrechten een efficiënt alternatief voor parkeervergunningen. Omdat er zo weinig parkeerplaatsen zijn, zijn vergunningen duur en moet je er lang op wachten.
Aan de proef doen 500 Rotterdammers mee. Zij krijgen ieder een parkeerbudget en een aantal parkeerrechten toebedeeld. Vervolgens moeten ze iedere werkdag een fictieve keuze maken tussen een fluctuerend parkeertarief dat ze uit hun budget betalen, of het inzetten van een verhandelbaar parkeerrecht. Op basis van die keuzes komt er een marktprijs tot stand. Het team van verschillende universiteiten gaat onderzoeken hoe het plan wordt gewaardeerd. De proef is vooral bedoeld om gedrag in kaart te brengen
Voor na de virtuele proef met parkeerrechten werkt de VU aan een grote proef met verhandelbare spitsrechten die volgend jaar van start moet gaan.