Een wereld van verschil

Of je nou één medewerker hebt of duizenden, autodelen biedt de kans om anders en bewuster naar mobiliteit te kijken. Gebruik je zelf de term leaseauto of auto van de zaak? Soms maakt een woord al een verschil.


Voordelen van autodelen

  • Kostenreductie: een leaseauto kost u gemiddeld bijna € 18.000,- per werknemer per jaar, het zakelijk rijden van een privéauto bijna € 6.000,-. (Bron: MT) De gemiddelde kosten van een parkeerplaats zijn € 1.000 per jaar (Bron: Benchmark Mobiliteit)
  • Duurzaamheid: Door het aanbieden van deelauto’s voor zakelijke afspraken worden werknemers gestimuleerd om met de fiets of het openbaar vervoer naar het werk te gaan.
  • Beter benutten van auto's: Auto's worden niet optimaal benut. De gemiddelde auto staat 23 uur per dag stil, dat kan efficiënter.
  • Milieu: Autodelen heeft een positief effect op de CO2-uitstoot. Denk aan een kleiner maar efficiënter wagenpark, aan elektrische auto's, het verminderen van onnodig woon- werkverkeer.
  • Parkeerplaatsen: Deelauto's zorgen voor minder auto's op de weg, maar ook op uw parkeerplaats
  • De meeste oplossingen maken de administratie makkelijker, individuele declaraties worden teruggedrongen
  • Inzicht: Meer inzicht in reisgedrag en behoeften, daar kunnen nóg beter passende oplossingen op worden ingezet

Heb je al een wagenpark?

Maak deze connected en deelbaar
Door je wagenpark connected en deelbaar te maken kunnen meerdere medewerkers (of zelfs externen) een auto gebruiken en zijn er minder auto's nodig. Dit leidt tot minder kosten. Zo rijdt een autoloze collega met de leaseauto vaneen andere collega naar haar afspraak en bespaart tijd en kosten. En het mooie is dat je door de fleet connected te maken ook meer inzicht krijgt in gebruik en de fleet nog efficiënter ik kunt zetten. Vaak kan dit inzicht leiden tot het laten krimpen van het wagenpark en daarmee de kosten. Een bedrijf als WeGo heeft zich op dit gebied gespecialiseerd.  

Zet poolauto's in
Steeds minder medewerkers hebben een leaseauto terwijl ze daar soms wel behoefte aan hebben. Dit kan bijvoorbeeld als ze een afspraak buiten de deur hebben op een locatie waar OV niet handig is, of wanneer ze met meerdere mensen naar een afspraak gaan. Dan kan een (elektrische) poolauto uitkomst bieden. Meerdere leasemaatschappijen bieden deze mogelijkheid.

Tijdelijk één of meerdere auto's stil staan? Deel 'm!    
De wees-leaseauto, wie kent 'm niet? Die drie jaar oude leaseauto is vaak maar moeilijk nog in te zetten, en afkopen is duur. Dan is het een optie om deze stilstaande leaseauto's in te zetten als poolauto, te delen met omliggende bedrijven of in te zetten op een deelplatform als ParkFlyRent met een vergoeding. Bij dit soort gebruik blijft het verlies beperkt.         

Kleinere, zuinigere auto's in je wagenpark?
Veel leaserijders kiezen een grote auto puur voor de zomervakantie. Overtuig ze om voor een kleinere leaseauto te gaan door ze tijdens de vakantie de kleinere auto makkelijk in te laten ruilen voor een grotere.

Vaak tijdelijk extra capaciteit nodig?
Overweeg een flexibele constructie om dit op te vangen, zodat er geen extra leasewagens bij hoeven die vaak ongebruikt stil staan. Bedrijven als Greenwheels bieden zakelijke abonnementen, de auto is toegankelijk met de NS business card en alle reiskosten verschijnen samen op één factuur. Ook huur of short lease kan een oplossing bieden. Veel aanbieders bezorgen de auto's op kantoor.


NOG GEEN WAGENPARK?

Neem autodelen als uitgangspunt
Begin met een flexibele oplossing, zoals een abonnement op ConnectCarGreenwheels, FreetoGoCar2Go in Amsterdam of huurauto's. Zo krijg je meer inzicht in reisgedrag. Is er behoefte aan een eigen wagenpark? Overweeg poolauto's die gedeeld kunnen worden tussen werknemers onderling. Of zet privé auto's in als deelauto. Denk ook goed na over de verplaatsingen. Soms is het handig om van huis direct naar een afspraak te rijden. Dat kan makkelijk met een autodeelsysteem, maar vaak lastiger met poolauto's.


AUTODELEN VIA EEN MOBILITEITSKAART 

Werkgevers kunnen hun werknemers via een mobiliteitskaart toegang bieden tot multimodale mobiliteit. Een mobiliteitskaart kan op een laagdrempelige manier zijn om een deelauto voor zakelijke ritten te introduceren. De NS-businesscard biedt toegang tot deelauto’s van Greenwheels, de kaart van MobilityMixx biedt toegang tot poolauto’s bij werklocaties. In Den Bosch is er een mooie mix ontstaan waarbij bewoners en werkgevers samen gebruik van deelauto’s van Paleiskwartier Elektrisch. 

AUTODELEN BIJ DE OVERHEID

Rijksambtenaren (bij een aantal departementen) kunnen al gebruik maken van poolauto’s. Deze poolauto’s zijn toegankelijk via de Shuttel kaart (reserveren via Greenwheels platform). Een deel van deze poolauto’s (o.a. bij Rijkswaterstaat) is elektrisch. 

MEER LEZEN? HANDIGE ARTIKELEN VOOR JOU:

 

 


Aanbieders van zakelijke deelauto's

> Alphacity (Alphabet)
> Wisselwagen (Arval)
> Samm Samm
> Car2use (Athlon)
> goodmoovs.net 
> Amber Mobility
> Greenwheels Company Cars (optie om wagens exclusief voor uw bedrijf te plaatsen)
> Stapp.in 

Aanbieders deelsystemen voor het eigen wagenpark (overzicht, agenda en toegang)

> WeGo
> Share2Use
> Stapp.In 
> Greenwheels Company Cars

Aanbieders van deelautonetwerken

> Greenwheels
> ConnectCar
> Freetogo
> Car2go

mobiliteitskaarten met autodeel opties

> MobilityMixx
> Xximo
> NS Business card

Autodelen loves rittendelen

De gemiddelde bezettingsgraad van auto's is 1.4 persoon per auto. Er is dus nog veel plek over. Deze ruimte in de auto kan beter benut worden door medewerkers samen naar kantoor te laten rijden. Dit is een manier om minder auto's op de weg en op de parkeerplaats te hebben en te besparen op brandstofkosten. Er zijn speciale oplossingen die focussen op matching van zakelijke ritten. De insteek is dat medewerkers één à twee keer per week carpoolen, het hoeft niet structureel te zijn om impact te hebben.

> Toogethr
> TwoGo

delen op een bedrijventerrein

MEER INFORMATIE

delen met privé personen

Wordt aan gewerkt

Nuttige bronnen:

Advier
Syndesmo
OCDM