Amersfoort
Hogekwartier
In Hogekwartier wordt een nieuwe vorm van mobiliteit ontwikkeld die volledig aansluit bij de wijk én haar bewoners. Onbezorgd, flexibel, betaalbaar en duurzaam zijn daarbij de uitgangspunten.
100% elektrische deelauto’s in de wijk
In de nieuwe wijk staan straks elektrische deelauto’s. Deze zijn eenvoudig te reserveren via de smartphone app. Met diezelfde app open en sluit je de auto ook.
Meer informatie: www.mobiliteitinhogekwartier.nl
De Hoef West
De Hoef West transformeert naar nieuwe gemengde stadswijk
De strategische ligging van De Hoef, uitstekende OV-voorzieningen en aansluiting op snelwegen, maken het een uitstekende locatie voor een transformatie naar een nieuwe gemengde stadswijk waar wonen, werken en leren samenkomen. Een levendige plek waar ruimte is voor functiemenging. De gemeente werkt actief mee aan deze ontwikkeling op De Hoef West want er is in Amersfoort veel vraag naar woningen. Er is een structuurvisie gemaakt voor de toekomst voor het gebied en de eerste bewoners wonen al in een getransformeerd kantorenpand. Om de wijk goed bereikbaar te houden, zijn 4 oplossingsrichtingen gedefinieerd:
Parkeercapaciteit flexibiliseren
Parkeerplaatsen verplaatsen
Parkeerbehoefte reduceren
Parkeerregime invoeren
Tijdens de pilot wordt onderzocht hoe elektrische deelmobiliteit een belangrijke rol kan spelen bij het behalen van deze doelen.
Meer informatie: www.hethoefpunt.nl
Amstelveen
Biesbosch 225
Foruminvest Amstelveen B.V. heeft het kantoorgebouw ‘Biesbosch 225’, gelegen op de hoek van de Rembrandtweg en Beneluxbaan in Amstelveen aangekocht met het oog op herontwikkeling naar een woongebouw. Het bestaande kantoorgebouw zal worden gesloopt en zal plaatsmaken voor hoogwaardige en duurzame nieuwbouw met 276 appartementen. Ruim 75% daarvan betreft appartementen in het middeldure huursegment. Het gebouw is gesitueerd naast een OV-halte voor de sneltram, waardoor toekomstige bewoners binnen circa 7 minuten zowel in het Stadshart als op de Zuidas kunnen zijn. De bewoners krijgen tevens de beschikking over 10 elektrische deelauto`s.
Meer info: https://www.foruminvest.com/nl/projects/biesbosch-225-amstelveen/
Amsterdam
Buurauto Nieuw-Sloten in 2018.
Buurauto is voorlopig gestopt met de elektrische deelauto in Nieuw-Sloten. De auto stond er in het kader van een proefproject om energie terug te leveren aan het net. Dat was een succesvol project, dat ondertussen is afgerond. De lader wordt niet meer ondersteund door de leverancier. Doordat er zelfstandig te weinig groei zat, hebben we de auto helaas moeten weghalen. In Amsterdam ligt de focus op VVE’s en besloten groepen.
Meer informatie: www.buurauto.nl/amsterdam
Apeldoorn
Project Mobuur
Mobuur is een initiatief van wijkbewoners, de beide wijkraden van Kerschoten en De Naald, duurzaamheidsproject Kerschoten Energieneutraal en zorg- en welzijnsorganisaties Stimenz en Riwis. De gemeente Apeldoorn ondersteunt het project.
Mobuur werkt met vrijwillige chauffeurs. Bewoners die binnen de wijk een afspraak hebben worden voor 1,50,- per persoon door een vrijwillige chauffeur met een deelauto naar de afspraak gebracht. Hiermee wordt de mogelijkheid geboden aan mensen die iets voor een ander willen betekenen om zich nuttig in te zetten. Ook mensen die niet vanzelfsprekend een plekje op de reguliere arbeidsmarkt weten te vinden kunnen zich met een vorm van begeleiding inzetten binnen het project.
Mobuur past in het streven nieuwe vormen van openbaar vervoer te vinden. De vervuilende, lege dieselbussen zullen over een aantal jaren vervangen worden door nieuwe, schone vormen van openbaar vervoer. Een vervoersdienst zoals Mobuur is één van de nieuwe mogelijkheden. De elektrische auto’s passen goed in de doelstelling van de gemeente om het vervoer te verduurzamen.
Mobuur heeft daarnaast ook een sociale functie. Steeds meer ouderen wonen nog zelfstandig. Om te zorgen dat zij zelfredzaam blijven én in contact blijven met de samenleving wordt het vervoer op korte afstand steeds belangrijker. Door het aanbieden van (relatief goedkoop) vervoer op deze korte afstand, wordt de drempel om erop uit te gaan lager. Zij hoeven immers geen beroep te doen op familie of buren om te rijden. Daarnaast kunnen de chauffeurs fungeren als een paar ‘extra ogen’ in de wijk.
Dit project is eind 2020 gestopt.
Meer informatie: www.mobuur.nl
Koningshaven
De gemeente Apeldoorn heeft samen met Dura Vermeer en woningstichting Ons Huis een nieuwe invulling gegeven aan een groot gedeelte van het gebied Haven centrum. Er zijn koop en huurwoningen gebouwd. Alle tot nu toe gebouwde woningen en appartementen zijn bewoond.
De bedoeling is om tegen de bestaande parkeergarage Koningshaven nog appartementen te bouwen en de ingang van de parkeergarage te verplaatsen naar de gevel die in het verlengde van de Korte Molenstraat ligt zodat je rechtdoor de garage in kan.
De woonomgeving rond de woningen die in 2019 zijn gebouwd wordt nu verder afgewerkt In het plan is veel aandacht voor groen en spelen. De Havenweg, Stadskade en de groene binnenhof van de nieuwe woningen worden nu aangepakt. De toegangsroute naar de particuliere parkeergarage van het Woondrome en Residence Koningshaven loopt na de herinrichting via de Havenweg-Stadskade.
Meer informatie: https://www.apeldoorn.nl/haven-centrum
Den Haag
Erasmusveld
In Proeftuin Erasmusveld ontstaat een nieuwe Haagse stadsbuurt waar gezond en samen leven centraal staan. Een buurt met een herkenbare signatuur, voor de bewuste Hagenaar. Daar hoort een duidelijke visie bij.
Proeftuin Erasmusveld wordt een duurzame stadswijk, waar gezond wonen en leven centraal staat. De bewoners en gebruikers van het gebied vinden gezond leven in een groene omgeving belangrijk. De woningen worden comfortabel én energiezuinig.
Met het OV om de hoek en voorzieningen op korte afstand, kan de auto best een dag blijven staan. (Of uitgeleend aan je buren, waardoor je samen een stuk minder auto’s nodig hebt).
Het is een energiezuinige wijk; zonder gasaansluiting en met zonnepanelen, WKO-installaties en andere slimme en innovatieve ontwerpen en technieken voor minder energieverbruik.
Het is een autoluwe wijk; waarin fietsers, voetgangers en OV-gebruikers de overhand hebben. Auto’s –vaak elektrisch, soms deelauto- zijn te gast en worden aan de rand van het gebied – en daarmee uit het zicht- geparkeerd. Wat overblijft is een groene openbare ruimte, die ontworpen is voor mensen en niet voor auto’s.
Meer informatie: www.proeftuinerasmusveld.nl
Binckhorst
Bij de transformatie van Binck Eiland wordt bijzondere aandacht besteed aan het duurzame karakter van de nieuwe woon-, werk- en leefomgeving. Alle delen van Binck Eiland worden voorbereid op de bouw van een energiezuinige, gezonde en leefbare woonwijk die klaar is voor de toekomst.
Hergebruik
Zo worden materialen van de voormalige SDU-drukkerij voor een groot gedeelte op de locatie hergebruikt of zelfs gedemonteerd en elders opnieuw gebouwd. Natuurlijk is de wijk in zijn geheel zeer energiezuinig door het inzetten van moderne technieken zoals warmte-koudeopslag en warmteterugwinning. Dat wordt gecombineerd met het gebruik van zonnepanelen op de daken, een extreem goede isolatie en gebalanceerde ventilatie van de woningen en gebouwen.
Op deze manier wordt voor het gebouw De Binck energielabel A behaald en komen de EPC-waarden voor de woningen in Binck Kade (appartementen) en Binck Plaats (herenhuizen) respectievelijk op 0,2 en 0,0 uit. Het is zelfs mogelijk om de herenhuizen met nul-op-de-meter-voorzieningen uit te rusten.
Groen
Het openbaar gebied van Binck Eiland wordt voorzien van veel groen en schaduwrijke bomen. Zo wordt de lucht gezonder en kan regenwater beter worden gereguleerd. En... door het gebruik van beschikbare deelauto’s zijn er in de wijk minder parkeerplaatsen nodig.
Meer informatie: www.binckeiland.nl
Energiekwartier
“We zien twee stromen in de samenleving”, aldus Maarten van Duijn, directeur van Heijmans Vastgoed BV en mede-ondertekenaar van de City Deal, “We zien een toenemend aantal huishoudens en daardoor een toenemende woning schaarste, en tegelijkertijd zien we dat bewoners steeds minder behoefte hebben aan het bezit van een eigen auto. In het Energiekwartier, en ook in deze City Deal, komen deze stromen bij elkaar en kunnen we gezamenlijk aan oplossingen werken”.
In het Energiekwartier, tussen het park en de Singelsgracht, heeft men samenwerking gezocht met We Drive Solar ( https://www.wedrivesolar.nl ), en ook in die wijk staan nu al elektrische deelauto’s.
Meer informatie: www.energiekwartier.nl
Utrecht
Gerbrandystraat
Het voormalig belastingkantoor aan de Gerbrandystraat 20 wordt gesloopt. Er komen 487 huurappartementen. Dit zijn 200 zelfstandige studentenwoningen en 287 vrije sector huurappartementen, waarvan 223 middeldure huur.
In de Gerbrandystraat komen elektrische deelauto’s.
Meer informatie: https://www.utrecht.nl/wonen-en-leven/bouwen/bouwprojecten/gerbrandystraat/
Wisselspoor/2e Daalsedijk:
Synchroon, een dochteronderneming van TBI Holdings, en mobiliteitsaanbieder We Drive Solar gaan direct bij oplevering van het eerste deelgebied in Wisselspoor 5 elektrische deelauto’s en evenzoveel deelfietsen in de parkeergarage plaatsen. De toekomstige bewoners en ondernemers in Wisselspoor kunnen hierdoor vanaf dag één profiteren van een duurzaam mobiliteitsaanbod gebaseerd op de kracht van de zon.
Synchroon heeft voor de locatie aan de 2e Daalsedijk het plan Wisselspoor ontwikkeld: een creatief en onderscheidend gebied dat je direct bij binnenkomst ervaart als een ’Stoer stukkie stad’. Anders dan in andere voormalige industriële gebieden wordt het geen ‘high traffic’, maar juist een ontspannen en autoluwe plek, waar diversiteit en kleinschalige voorzieningen en activiteiten de boventoon voeren. Het verminderen van de automobiliteit is een essentieel speerpunt in deze gebiedsontwikkeling en met deze afspraken over e-deelmobiliteit wordt een belangrijke eerste aanzet gegeven.
Meer informatie: www.wedrivesolar.nl www.utrechtwisselspoor.nl