We hebben teveel auto's, we zouden makkelijk met 50 procent van het huidige aantal auto’s op aarde af kunnen, zolang er maar meer mensen van één auto gebruikmaken. Autodelen heeft dus heel veel potentie. Smart en Car2Go kijken delen hun visie over de toekomst.

Waar staan we nu?

Car2Go heeft op 26 locaties wereldwijd nu zo’n 14.000 auto’s in omloop en ongeveer 2,7 miljoen klanten. Het aantal klanten is in één jaar met 45 procent toegenomen. Elke Car2Go-auto – vaak een elektrische Smart Fortwo of elektrische B-Klasse – wordt ongeveer zestien keer per dag gebruikt en elke 1,2 seconden wordt er wereldwijd een Car2Go-auto gehuurd. Studies wijzen uit dat het aantal autodeelgebruikers in 2025 wereldwijd toe kan nemen tot 36,7 miljoen. Het ultieme doel? Het aantal auto’s in metropolen flink terugschroeven. Een andere missie? Mensen in steden motiveren om geen auto te bezitten, maar van een mobiliteitsdienst gebruik te maken.

“We weten dat mensen 300 meter willen lopen om auto te bereiken.”

Kortere levenscyclus van auto’s

Slechts nieuws voor autofabrikanten dus die alleen maar meer, meer en nóg meer auto’s willen produceren en verkopen? “Nou, een probleem hoeft dat echt niet te zijn”, zegt Frank Ruff, ‎Senior Manager of Society and Technology Research Group bij Daimler. “Want minder auto’s worden intensiever gebruikt en dus wordt de levenscyclus van auto’s korter, waardoor ze eerder vervangen moeten worden. Fabrikanten verkopen misschien vijftig procent minder auto’s maar verkopen wel vaker deze auto’s omdat de levensduur van voertuigen afneemt.”

“Algoritmes moeten perfecte routes bepalen en voor efficiënte inzet van het complete wagenpark zorgen.”

Slim managementsysteem

Om het concept van autodelen in de toekomst, maar ook nu al in goede banen te leiden is een slim managementsysteem nodig. Fleet management is misschien wel het meest belangrijke aspect van carsharing. Want hoe manage je een voertuigvloot binnen de stad? “Die kennis bouw je met de jaren op”, zegt Ruff. “Op een gegeven moment weet je waar drukke punten in steden zich bevinden en op welke tijdstippen mensen reizen. Het is dan zaak op om die momenten en locaties genoeg auto’s beschikbaar te hebben, zonder dat er een te kort ontstaat in andere delen van steden en ook zonder dat centra van steden overvol raken met auto’s. Een slim algoritme, slimme software dus, kan die momenten meer en meer voorspellen.”

Voorspellen van vraag, lastig

Dit gaat verder dan je denkt. “Je moet ook rekening houden met evenementen in steden, zoals een voetbalwedstrijd”, zegt Ruff. “Als je weet dat een voetbalwedstrijd bijna is afgelopen, kun je extra auto’s naar het stadion sturen zodat mensen naar huis kunnen. Dit heeft te maken met het voorspellen van vraag, oftewel demand prediction. We weten dat mensen 300 meter willen lopen om een auto te bereiken.”

Vieze bekers, bah

Car2Go en Smart zien een toekomst voor zich van elektrische autonoom rijdende deelauto’s. De Smart Vision EQ Concept – geeft van zo’n auto een voorproefje. Elektrische auto’s hebben een beperkte range en moeten zo nu en dan ook aan de stekker. Of wacht: op een inductieplaat staan om draadloos op te laden. We praten immers over 2030 of later. Daarnaast kan een gebruiker vieze bekers achterlaten in de auto en daar zit een andere gebruiker niet op te wachten. Een deelauto moet schoon zijn voor de volgende gebruiker.

Onderhoud moet ook slim zijn

“Smart Maintenance is een andere uitdaging”, zegt Ruff. “Wanneer moet een auto gereinigd worden en wanneer is het beste laadmoment? Het zijn interessante vragen. Bij Car2Go weten we waar veel vraag bestaat. We geven daarom overheden informatie waar het beste oplaadstations moeten komen, want alleen met een goed laadnetwerk kunnen we goed functioneren.”

Lees het originele artikel op Autorai

Comment