SAMEN KOSTEN BESPAREN EN BEREIKBAARHEID VERBETEREN

Elk bedrijf of een bedrijventerrein heeft te maken met mobiliteit. Werknemers forenzen elke dag van en naar het bedrijventerrein en er is veel ruimte ingericht voor auto's op het terrein. Hier biedt samen delen, samen spelen een mooie kans om te besparen op mobiliteit, filedruk te verminderen en meer uit de netwerkfunctie van de verzameling bedrijven in de buurt te halen. 


Voordelen van autodelen

  • Kostenreductie: een leaseauto kost u gemiddeld bijna € 18.000,- per werknemer per jaar, het zakelijk rijden van een privéauto bijna € 6.000,-. (Bron: MT) De gemiddelde kosten van een parkeerplaats zijn € 1.000 per jaar (Bron: Benchmark Mobiliteit)
  • Duurzaamheid: Door het aanbieden van deelauto’s voor zakelijke afspraken worden werknemers gestimuleerd om met de fiets of het openbaar vervoer naar het werk te gaan.
  • Beter benutten van auto's: Auto's worden niet optimaal benut. De gemiddelde auto staat 23 uur per dag stil, dat kan efficiënter.
  • Milieu: Autodelen heeft een positief effect op de CO2-uitstoot. Denk aan een kleiner maar efficiënter wagenpark, aan elektrische auto's, het verminderen van onnodig woon- werkverkeer.
  • Parkeerplaatsen: Deelauto's zorgen voor minder auto's op de weg, maar ook op uw parkeerplaats
  • De meeste oplossingen maken de administratie makkelijker, individuele declaraties worden teruggedrongen
  • Inzicht: Meer inzicht in reisgedrag en behoeften, daar kunnen nóg beter passende oplossingen op worden ingezet

WAT IS AUTODELEN OP EEN BEDRIJVENTERREIN?

Er zijn vele opties om samen met buurbedrijven krachten te bundelen op gebied van auto's en mobiliteit. Hieronder ziet een paar mogelijke routes: 

Een gedeelde vloot via een bestaande aanbieder
Als bedrijventerrein kun je besluiten samen een deelauto oplossing te zoeken waar alle bedrijven aan deelnemen. Je kunt dan denken aan een oplossing waarbij een bestaande aanbieder deelauto's plaats op jouw bedrijventerrein die (eventueel via een besloten systeem) te boeken zijn door iedereen die op het terrein werkt. Deze optie is vooral geschikt voor het reizen naar zakelijke afspraken door werknemers zonder eigen auto of auto van de zaak. Voorbeelden hiervan zijn Audi Shared Fleet van Greenwheels en MyWheels auto's op het bedrijventerrein in Tiel.  

Delen van persoonlijke auto's van medewerkers
Via peer to 

Tijdelijk één of meerdere lease auto's stil staan? Deel ze in een gezamenlijke vloot    
De wees-leaseauto, wie kent 'm niet? Die drie jaar oude leaseauto is vaak maar moeilijk nog in te zetten, en afkopen is duur. Dan is het een optie om deze stilstaande leaseauto's in te zetten als poolauto, te delen met omliggende bedrijven. Bij dit soort gebruik blijft het verlies beperkt.         

Vaak tijdelijk extra capaciteit nodig?
Overweeg een flexibele constructie om dit op te vangen, zodat er geen extra leasewagens bij hoeven die vaak ongebruikt stil staan. Huur of short lease kan een oplossing bieden. Veel aanbieders bezorgen de auto's op kantoor.


COMBINEER Autodelen MET CARPOOLEN EN E-BIKES

De kracht zit in de combinatie. Elke dag maken vele medewerkers dezelfde reis naar jouw bedrijventerrein. Naast gedeelde auto's kun je carpoolen stimuleren. Dit doe je bijvoorbeeld met Toogethr, speciaal ingericht op zakelijk gebruik. En de fiets is perfect voor kortere ritten, dat scheelt weer auto-bewegingen. Met een e-bike kun je weer net iets verder komen en komen medewerkers moeiteloos en zonder zweten aan op een zakelijke afspraak. Je kunt bijvoorbeeld een vloot stoere  Urbee bikes aanbieden op het bedrijventerrein, waarbij jij een plek biedt en de aanbieder voor al het andere zorgt. Een totaalaanbod op mobiliteit kan zorgen voor ander reisgedrag. Een routeplanner met het lokale aanbod is dan ook handig, hierin kan een oplossing als GoAbout iets betekenen door het koppelen van het aanbod in één planner. 

Aanbieders van zakelijke deelauto's

> Alphacity (Alphabet)
> Wisselwagen (Arval)
> Samm Samm
> Car2use (Athlon)
> eCarshare (Limburg) (ook voor woon-werk en privé km)

Aanbieders deelsystemen voor het eigen wagenpark (overzicht, agenda en toegang)

> WeGo
> Share2Use
> Stapp.In (plaatsen ook deelauto's)

Aanbieders van deelautonetwerken

> Greenwheels
> ConnectCar
> Freetogo
> Car2go

RITTEN DELEN

> Toogethr
> TwoGo

 

MEER LEZEN? HANDIGE ARTIKELEN VOOR JOU: