EVEN JE AUTO NIET NODIG? DEEL 'M DAN!   

Met z'n allen hebben we bijna 9 miljoen auto's in Nederland, die gemiddeld 23 uur per dag stilstaan. Als we allemaal af en toe de auto delen, kunnen veel mensen een auto wegdoen. Zo druk je zelf ook weer je kosten. Weet jij trouwens wat je maandelijke kosten voor de auto zijn? Negen op de tien Nederlanders hebben geen idee wat ze maandelijks aan hun auto kwijt zijn.


Voordelen van autodelen

  • Verdien een deel van je autokosten terug

  • Ontmoet nieuwe mensen in je buurt

  • Draag bij aan een duurzame wereld

  • Gun je auto meer ritten ;)


Welke VORM PAST BIJ MIJ?

Deel af en toe een auto met je buurt
Daarbij verhuur je je auto op de dagen die jou uitkomen aan andere particulieren via een platform. Dat platform regelt het papierwerk, betaling en verzekering, en je huurder haalt de auto bij je op. Een voorbeeld van een aanbieder is Snappcar. Je kunt ook steeds vaker kiezen voor een deelbare private lease auto, waarbij je wel de lusten, maar niet de lasten hebt van autobezit en door het delen nog voordeliger kunt autorijden. 

Deel je auto met een vaste groep
Je kunt jouw auto ook delen in de straat, met de voetbalvereniging of met een paar bevriende gezinnen bijvoorbeeld. Of zakelijk delen met een aantal collega's of andere bedrijven op jouw bedrijventerrein. Je kunt dit bijvoorbeeld doen via een platform waarbij de mogelijkheid bestaat om je auto alleen zichtbaar te maken voor een selecte groep mensen. De voordelen zijn dat je gebruik kunt maken van technologie om de agenda en de kosten te beheren, en dat de auto voor elke rit verzekerd is. Je kunt ook gebruik maken van bestaande technologie, zoals die van share2use. Daarnaast kun je het natuurlijk ook informeel en onderling regelen, via een gezamenlijke kalender, whatsappgroep of excel planning. Een andere optie is om via een private lease constructie je auto met een vaste groep mensen te delen en daarin ondersteund te worden door een app, zoals het Deelootoo concept.


Vooroordelen over autodelen

  • Als de huurder schade rijdt, zit ik met de gebakken peren
    Als je jouw auto deelt via een platform, is deze goed verzekerd met een all-risk verzekering, pechhulp en no-claim bescherming.

  • Bij schade heb ik geen schadevrije jaren meer bij de verzekeraar
    Door de verzekering die ingaat op het moment van verhuur, wordt bij schade jouw eigen verzekering niet aangesproken en dus ook jouw schadevrije jaren niet. Check wel even in de voorwaarden van jouw verzekeraar of je jouw auto wel mag verhuren. Als je een verzekering hebt van Centraal Beheer Achmea of Nationale Nederlanden, dan zit je wel goed.

  • Ik heb geen controle over wie er in mijn auto rijdt
    Als je je auto deelt in een vaste groep, heb je natuurlijk controle over wie er in je auto rijdt. Als je je auto af en toe aan vreemden verhuurt, is dit best spannend. Per aanvraag beslis jij of je deze wel of niet accepteert. Je kunt aan het profiel van de aanvrager zien of deze persoon al eerder auto's heeft gehuurd, of er meer informatie staat, of de persoon door het platform is geverifieerd en of er al reviews zijn van andere verhuurders.

  • Als ik mijn eigen auto nodig heb, zul je zien dat hij net is uitgeleend
    Geen nood, er zijn genoeg opties om flexibel over een auto te kunnen beschikken. Wordt lid van een aanbieder als Greenwheels, ConnectCar of Share Now voor een auto voor af en toe.

  • Het verhuren kost mij teveel tijd en is gedoe
    Tenzij je gebruik maakt van ingebouwde technologie in je auto, zul je op dit moment de huurder zelf moeten ontmoeten voor een sleuteloverdracht. Dit is natuurlijk ook wel zo'n prettig idee, zodat je ziet wie er in jouw auto gaat rijden. Maar dit betekent ook dat je thuis moet zijn bij start en einde van de verhuur. Maak goede afspraken hierover met de huurder. Spreek eventueel een andere manier van sleuteloverdracht af, pas de tijd aan naar iets wat je beter uitkomt of wacht op nieuwe ontwikkelingen op gebied van sleuteloverdracht.

  • Ikmoet zeker belasting betalen over de opbrengst?
    Zolang je jouw auto niet bedrijfsmatig verhuurt, hoef je de opbrengst van de autoverhuur niet op te geven bij de Belastingdienst.


Hoe te beginnen?

Via een platform

  1. Meld je aan en maak je profiel compleet

  2. Maak een foto van de auto

  3. Stel een goede prijs vast. Je bepaalt zelf de dagprijs, of je bijvoorbeeld gratis kilometers bij de huurprijs doet en de prijs per extra kilometer. Het platform geeft je richtlijnen op basis van de kenmerken van jouw auto.

  4. Reageer snel: je reactietijd is zichtbaar op de sites.

  5. Maak heldere afspraken

  6. Geef eerlijke feedback

  7. Sommige platformen hebben een sticker, zodat je auto ook in het straatbeeld de aandacht van de buren trekt

Zelf een deel-groep starten

  1. Heb je al een groep mensen bij elkaar om mee te delen? Ga dan kijken naar ondersteunende technologie of regel het zelf. Kijk ook eens op deze site

  2. Zoek je nog een groep mede-delers? Check deze handige toolkit met voorbeeldteksten, poster templates en meer

  3. Check in jouw buurt wat er al voor groepen of overlegstructuren zijn, misschien kun je daarop aanhaken

  4. Organiseer een informatieavond

  5. Kijk welke auto's er in aanmerking zouden komen om te delen, of ga samen op zoek naar mogelijkheden voor een buurtauto


Aanbieders

Platformen

> SnappCar en kijk ook eens naar de deelbare private lease optie
> Motoshare.nl
> Goboony (campers)


Even een ander TYPE auto nodig? Geen probleem!   

Past je surfboard niet in je Toyota Aygo? Huur een stationwagen! Weekendje weg met je lief? Deelcabriootje huren! Autodelen biedt je de mogelijkheid om altijd precies de auto te vinden die past bij je plannen. En terwijl jij in een andere auto rijdt, kun je je eigen auto weer aan iemand verhuren die precies naar jouw type auto op zoek is.



Autootje minder en toch altijd mobiel?            

Heb je twee auto;s, maar staat die tweede auto meer dan 3 dagen per week stil?  Overweeg dan om een auto weg te doen en er een deelauto voor te huren als je een extra auto nodig hebt. Lees hier hoe dit kan werken voor jou.


Leaseautogebruiker? Ook dan is er zat te delen!     

Zowel voor reguliere, zakelijke, en voor het nieuwe private lease zijn er volop mogelijkheden om je leasekosten te drukken en je auto te delen. Het ligt er natuurlijk wel aan hoe je werkgever en je leasemaatschappij erin staan.  


Nuttige bronnen voor meer informatie:


            
                                
        
            
        
        
        

Meer lezen? Handige publicaties voor jou: