Amsterdam, 23 januari 2018; Buurauto is een elektrische auto die je deelt met je buren of jouw buurt. Met ondertekenen van de Green Deal Autodelen onderstreept zij haar ambities. Zij sluiten zich hiermee aan bij een zeer diverse groep ondertekenaars die de beweging en groei van autodelen willen versnellen. Buurauto is de eerste volledig elektrische aanbieder die meedoet. Autodelen is duurzaam omdat het bijdraagt aan minder auto's op de weg en wanneer de deelauto's elektrisch zijn, is dit dubbel duurzaam.
2017 Was een goed jaar voor het elektrisch autodelen met een vervijfvoudiging van het aantal elektrische deelauto's in Vlaanderen. De reden van het succes is dat bestaande autodeelaanbieders zoals Cambio en Stapp.in meer inzetten op elektrische deelauto's en dat relatief nieuwe spelers in Vlaanderen zoals Partago, Ecomobiliteit Gent en Zen Car zelfs exclusief elektrische deelauto's aanbieden. 2018 belooft alweer een recordjaar te worden met nu al 200 extra elektrische deelauto's in Antwerpen via het nieuwe Poppy.
Begin 2015 telde Nederland 2,5 miljoen jongeren tussen de 18 en 30 jaar. Van hen had 68% een autorijbewijs, maar nog geen 750.000 van hen had een auto op haar of zijn naam staan. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS naar het autobezit onder jongeren.
Mobike, een grote Chinese aanbieder van deelfietsen stapt ook in autodelen. De eerste plek waarin zij deelauto's aanbieden is in het Guian District, Guizhou provincie in China. Het gaat om elektrische deelauto's die zij onder de naam Mocar in samenwerking met Xinte Electrical Vehicle Company in de markt zetten. Mobike wil hiermee een one-stop oplossing zijn voor hun klanten die moeiteloos kunnen overstappen van fiets naar auto en vice versa.
Op 6 december vond in het kader van de Green Deal Autodelen het symposium ‘Autodelen op weg naar 0-emissie’ plaats, georganiseerd door Natuur & Milieu en het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat. Wat zijn de conclusies van de presentaties en discussies?
Veronica Verkeersschool in Utrecht merkt dat de gemeente er veel voor doet om het aantal auto’s in de stad te verminderen. Als rijschool kan je dat als bedreiging zien. Veronica Verkeersschool ziet dat niet zo, sterker nog, zij experimenteren ermee. Ernest Alvares van Veronica Verkeersschool is een visionair en pionier die zijn visie op de toekomst van mobiliteit in de praktijk brengt. Hij geeft rijlessen in elektrische- en zelfrijdende auto’s en wil als rijschool het autodelen stimuleren.
De Nationale Autodeel Award 2017 is gewonnen door gemeente Uden. Naast Uden waren de gemeenten Den Haag, Rotterdam, Utrecht en Wageningen genomineerd. De uitreiking was op 6 december tijdens het symposium Autodelen op weg naar 0-emissie, georganiseerd door Natuur & Milieu. De jury prees de coöperatieve aanpak van Uden en noemt de aanpak een goed voorbeeld voor andere gemeenten.
Eerder deze week is een artikel geplaatst over het onderzoek van VAB, waarin gebleken is dat er geen sprake is van een mentaliteitsverandering onder jongeren; vanaf hun 25e schaffen zij alsnog een auto aan. Jeffrey Matthijs heeft in een blog een reactie gegeven op dit onderzoek. In deze reactie laat hij zien wat de resultaten zeggen over de groei van gedeelde mobiliteit.
Anne Knol van Milieudefensie en Ananda Groag van ShareNL schreven een opiniestuk over de gevaren van zelfrijdende auto's. Het stuk is vandaag, op 28 november 2017, in Trouw geplaatst. De zelfrijdende auto heeft veel potentie, maar de aanname dat we hierdoor massaal gaan afzien van autobezit en ritten gaan delen, is wel erg kort door de bocht. zonder het delen van de auto en de rit zal de zelfrijdende auto files en uitdagingen met de openbare ruimte niet oplossen, maar juist verergeren.
Samen met hogeschool van Amsterdam deed Overmorgen onderzoek naar free floating autodelen en laadinfra. Hiervoor zijn obv ruim 1,5 miljoen observaties allerhande parkeerpatronen en laadpatronen in kaart gebracht uit Amsterdam en is een inschatting gemaakt van de kansen van free floating voor Den Haag. Wat kunnen we leren uit deze observaties?
Uit het onderzoek van het Vlaamse VAB blijkt dat het gebruik van de auto piekt vanaf 25 jaar. Mobiliteitsclub VAB wilde weten hoe jongeren vandaag de dag omgaan met mobiliteit: welke keuzes maken ze? Ze lieten een onderzoeksbureau een online enquête uitvoeren.