Een aantal internationaal gerenommeerde experts, waaronder Robin Chase - oprichter van Zipcar - hebben een tiental principes geformuleerd voor steden die zich opmaken voor een toekomst met gedeelde mobiliteit. De principes staan overzichtelijk in een mooie infographic, die hier te downloaden is. 

De 10 principes zijn:

  1. Plan steden en mobiliteit samen. De manier waarop steden worden gebouwd, bepaalt de mobiliteitsbehoeften en hoe deze passen in de vormgeving van de stad.
  2. Leg de focus op het verplaatsen van personen en niet op de verplaatsing van auto's. Steden moeten prioriteit geven aan lopen, fietsen, openbaar vervoer en andere efficiënte manieren van gedeelde mobiliteit.
  3. Moedig het efficiënt gebruiken van de ruimte en middelen aan. Ondersteun gedeeld en efficiënt gebruik van voertuigen, rijstroken, voetpaden en land.
  4. Betrek belanghebbenden bij het maken van mobiliteitsbeslissingen.
  5. Zorg voor eerlijke toegang. Gedeelde mobiliteit moet mogelijk en betaalbaar zijn voor alle leeftijden, geslachten, inkomens en vermogens.
  6. Maak de overgang naar 0-emissie (voertuigen).
  7. Ga op zoek naar eerlijke gebruikskosten voor de infrastructuur. Elk voertuig en elke model moet een eerlijk aandeel betalen.
  8. Streef naar publieke voordelen door middel van open data. 
  9. Moedig integratie en naadloze verbindingen aan. Alle transportdiensten moeten worden geïntegreerd en doordacht worden gepland.
  10. De zelfrijdende auto moet gedeeld worden.

Lees het hele artikel hier (Engels).

shared-mobility-principles-fot-livable-cities-infographic.jpg

1 Comment