De stad raakt steeds voller. Veronica Verkeersschool in Utrecht merkt dat de gemeente er veel voor doet om het aantal auto’s in de stad te verminderen. Als rijschool kan je dat als bedreiging zien. Veronica Verkeersschool ziet dat niet zo, sterker nog, zij experimenteren ermee. Ernest Alvares van Veronica Verkeersschool is een visionair en pionier die zijn visie op de toekomst van mobiliteit in de praktijk brengt. Hij geeft rijlessen in elektrische- en zelfrijdende auto’s en wil als rijschool het autodelen stimuleren.

Waar kun je je beter voorbereiden op de mobiliteitstransitie dan waar jongeren hun rijbewijs halen. Ernest laat zijn cursisten daarom al kennis maken met het delen van (elektrische en zelfrijdende) auto’s. Hij wil bijvoorbeeld zijn eigen auto’s beschikbaar stellen aan buurtbewoners en hij wil geslaagde cursisten kennis laten maken met het deelconcept door ze als cadeau voor het slagen een paar uur deelauto te geven.

De visie van Ernest is een voorbeeld voor andere rijscholen. Hij legt in de video uit wat andere rijscholen kunnen doen met autodelen, hoe dat te combineren is met elektrische auto's en waarom het belangrijk is om cursisten voor te bereiden op de toekomst. Daarnaast vindt Ernest dat overheden en het CBR blijven hangen in het verleden en meer moeten doen om ruim baan te maken voor nieuwe mobiliteitsconcepten zoals autodelen en elektrische- en zelfrijdende auto’s.

Wij gingen bij Veronica Verkeersschool langs om Ernest te interviewen over wat zij doen en zijn visie op de toekomst van mobiliteit op te halen.

Jessica: Ik ben hier in Utrecht bij Veronica Verkeersschool en dit is Ernest. Ernest, zou jij jezelf willen voorstellen?

Ernest: Ik ben Ernest Alvares. Wij geven als rijschool elektrisch rijlessen. Dat doen we nu bijna anderhalf jaar. We hebben in de tussentijd vijf elektrische auto’s rijden bij ons op de rijschool. Een van onze punten is dat we ook wat moeten regelen voor als iemand een rijbewijs heeft gehaald in een elektrische auto, hoe dan verder? En daar moeten wij als rijschool ons allen  voor op voorbereiden. Dat hebben wij dus gedaan met elektrische auto’s. Dan komen wij ons deelautogebruik, is dat je dus straks niet meer in een auto hoeft te investeren, maar gewoon of onze leswagen of wat we net ook helemaal briljant voor elkaar hebben: een van onze deelauto’s uit het WeDriveSolar-traject. Er komen 150 elektrische auto’s hier in Utrecht, tussen nu en twee jaar en onze cursisten kunnen straks van die 150 auto’s gebruik maken. Heel eenvoudig, je pakt die app, je kijkt, waar staat die auto? Meestal al binnen een paar honderd meter, je loopt ernaar toe en je kan weg en je zet hem weer terug op de plek waar je hem vandaan hebt gehaald. Eenvoudiger kan het toch niet?

Ernest: We zitten nu in een van onze elektrische lesauto’s en waar we nu naartoe gaan, is naar onze nieuwste laadpaal. En daar ga ik je zo wat meer over vertellen, waar we daar nu mee bezig zijn.

Jessica: Wat doen jullie nu aan autodelen en hebben jullie nog plannen in de toekomst om meer te gaan doen met autodelen?

Ernest: Wat wij nu met autodelen doen, is echt helemaal uniek. We hebben hier voor ons staan we bij de laadpaal en dat is de allernieuwste laadpaal. De zonne-energie die wij zelf gaan opwekken, komt in deze laadpaal. En wat nou zo leuk is, als we straks allemaal auto’s kunnen gaan delen met elkaar die stroom op kunnen slaan, dan gaan we met z’n alle stroom ook opslaan in auto’s, wat we ’s avonds weer terug gaan brengen op ons eigen energienet. En dat, denk ik, is toch eigenlijk geweldig, als je straks kan meedoen met auto’s en dat je in dat traject mee kan delen van deelauto’s, stroom opladen overdag met zonne-energie en ’s avonds vooral weer terug te leveren aan je eigen huis.

SAM_5024.JPG

Jessica: Ernest, we staan nu bij de laadpaal. Zou je daar wat over willen vertellen?

Ernest: Deze laadpaal is zeer bijzonder. Die gaan wij opladen met eigen zonne-energie. Dus de zonne-energie van ons pand gaat eigenlijk rechtstreeks naar de paal toe, wordt opgeladen in de auto, wij kunnen gewoon rijden, de energie die we aan het einde van de dag over hebben gehouden gaat in de laadpaal, weer terug naar het pand. Dus dat wordt straks met deelauto’s verder uitgerold.

Jessica: Waarom vind jij het belangrijk dat de cursisten kennis maken met het fenomeen autodelen?

Ernest: eigenlijk heel eenvoudig. Nederland wordt steeds voller. We hebben steeds meer inwoners in Nederland. De vierkante meters worden steeds minder en dat betekent ook dat er steeds minder plaats is voor al die auto’s kwijt te kunnen raken. En dat betekent, willen we in de toekomst nog verder kunnen in het verkeer, dan moeten we gaan delen.

Jessica: Heb jij nog tips en tricks voor andere rijscholen hoe zij autodelen kunnen gebruiken?

Ernest: Ja, autodelen kan je op heel veel verschillende, op leuke manieren nog gebruiken. Als je als rijschool zelf je auto gaat delen. Wij doen dat als rijschool ook. Wat ook leuk is als iemand geslaagd is, om te zeggen: neem eens een uur of twee uur de auto mee, ga naar je vrienden en kennissen toe en op die manier kan je als rijschool daar toch een leuke invulling aan geven. Maar in ieder geval, waarom zou je de lesauto niet delen? Dat is mijn punt. Als hij toch op zondag stilstaan of zaterdag(avond), dan kan hij ook beschikbaar zijn voor andere.

-------

Credits: In deze video zit de volgende muziek:
Yaverclap - True Story - FreeBackgroundMusic
https://soundcloud.com/freebmusic/yav...

Socials networks of the artist:
SoundCloud - @yaverclap
Facebook - goo.gl/986pNb
YouTube - www.youtube.com/channel/UCk3Kmuil…uided_help_flow=3

Comment