Gemeente Tilburg zet in op autodelen en laten dit zien door het ondertekenen van de Green Deal Autodelen. Zij sluiten zich hiermee aan bij een zeer diverse groep ondertekenaars en zijn de achtste gemeente die meedoet. De gemeente ziet autodelen als belangrijk onderdeel van toekomstbestendig duurzaam mobiliteitsbeleid en wil de groei van het fenomeen autodelen in Tilburg stimuleren.
Viewing entries in
nieuws
In de Arnhemse wijk Alteveer/'t Cranevelt kunnen bewoners sinds 9 september kennismaken met duurzame mobiliteit. Dat kunnen zij op verschillende manieren doen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld een e-bike, e-bakfiets of deelauto uitproberen. De actie moet leiden tot minder spitsverkeer op de drukke Apeldoornseweg. Daarnaast moet het bijdragen aan een meer leefbare en duurzame wijk.
De urbanisatie is een grote uitdaging voor de bereikbaarheid en de mobiliteit in de steden. De groei van de grote steden is alleen mogelijk met ruimtelijk efficiënte mobiliteitsoplossingen. Dan gaat het om een systeem dat ruimtelijk efficiënt is en duurzaam, zonder emissie en zonder lawaai. Dat systeem steunt op een sterk ov-netwerk, fietsgebruik en wandelroutes.
Een auto delen via een platform valt niet onder de eigen autoverzekering.Als je je auto deelt of een auto leent via een platform als Snappcar of MyWheels krijg je er in de meeste gevallen een autoverzekering bij. Die is geldig zolang je de auto leent. Als de lener of huurder schade maakt aan de auto, dan geldt de verzekering van het platform en moet je hier ook de schade melden.
Het ontwerpbureau De Natuurlijke Stad start samen met de gemeente en de bewoners van Den Haag in het voorjaar met de pilot 'Vrijstraat', een straat waar de gemeente bewoners de vrijheid geeft zelf alternatieven voor de openbare ruimte te bedenken. Daarmee onderzoekt het ontwerpbureau de potentie autodelen in de vrijgegeven ruimtes.
Aan de stijgende trend van autodelen is nog geen einde gekomen, blijkt uit de jaarlijkse cijfers van CroW-KPVV. In het voorjaar van 2017 waren er 30.697 deelauto’s in Nederland. Dit betekent weer een sterke groei van 23% (ruim 5.700 auto’s) ten opzichte van 2016.
Vanaf oktober is Amsterdam 100 nieuwe deelauto's rijker. Net als Car2Go, die al bijna 6 jaar actief is in de hoofdstad wordt dit concept ook elektrisch. Waar de Car2Go auto's eigenlijk alleen voor in de stad zijn, kun je de Hyundai Ioniq ook meenemen voor rit buiten de stad.
Promovendus Micha Kahlen van Rotterdam School of Management (Erasmus Universiteit) ontdekte dat bedrijven die deelauto's verhuren meer winst kunnen maken als zij slimmer inspelen op piekmomenten rond populaire plekken en het weer. Hij ontwikkelde een model dat bedrijven helpt de auto's beter te verdelen over een stad. Zo worden klanten sneller geholpen en zijn minder auto's nodig.
SnappCar heeft autodeelplatform Tamyca overgenomen en gaat zich daarmee op de Duitse markt begeven. Door de overname groeit SnappCar naar 400.000 gebruikers in Nederland, Denemarken, Zweden en Duitsland.
Deze zomer was het druk bij Greenwheels in Rotterdam. Naar aanleiding van een persbericht over groei, kwamen er interviewverzoeken voor de directeur, Andrew Berkhout. Hij vertelde het verhaal over de transformatie van het bedrijf, dat al bestaat sinds 1995. Over de uitbreiding voor de zakelijke markt, de Green Deal, elektrisch en politiek. Hier een overzicht van een aantal van deze publicaties: NRC, RTL-Z, Sprout, HP / De Tijd, AftersalesMagazine, BNR
Wetenschappers in Nederland gaan onderzoeken of bewoners van een stad onderling parkeerrechten kunnen verhandelen. Vanaf september loopt een virtuele proef met 500 deelnemers. Het idee is dat mensen die een parkeerplaats niet nodig hebben het recht daartoe per dag kunnen verkopen.