Het ontwerpbureau De Natuurlijke Stad start samen met gemeente Den Haag en de bewoners in het voorjaar met de pilot 'Vrijstraat', een straat waar de gemeente bewoners de vrijheid geeft zelf alternatieven voor de openbare ruimte te bedenken. Daarbij onderzoekt het ontwerpbureau de potentie van autodelen in de vrijgegeven ruimtes. Deze ruimtes ontstaan doordat bewoners parkeerplekken vrijgeven. Dat kunnen ze doen door afstand te doen van hun parkeervergunning. 

Met elke ingeleverde parkeervergunning wordt een parkeerplek vrij gemaakt voor andere doeleinden. De bewoners creëren zelf de benodigde ruimte voor alternatieven, vrijwillig. Op deze manier hoeft de gemeente geen druk uit te oefenen om parkeerplekken te kunnen opheffen. Alternatieven zijn bijvoorbeeld een plek voor gedeelde mobiliteit, groenvoorziening of speelgelegenheid.

Informatie over de alternatieven voor autobezit is erg belangrijk. Autoritten kunnen gemaakt worden met gedeelde auto’s. Daarnaast zijn elektrische fietsen, scooters en bakfietsen vaak een stuk praktischer om door de stad te bewegen. 

In het voorjaar van 2018 zal in Den Haag de pilot worden gestart om bewoners van de vrijstraten een half jaar te laten ervaren hoe hun alternatief functioneert. Daarna zal worden besloten of deze alternatieve inrichting definitief wordt.

 

Comment