Promovendus Micha Kahlen van Rotterdam School of Management (Erasmus Universiteit) ontdekte dat bedrijven die deelauto's verhuren meer winst kunnen maken als zij slimmer inspelen op piekmomenten rond populaire plekken en het weer. Hij ontwikkelde een model dat bedrijven helpt de auto's beter te verdelen over een stad. Zo worden klanten sneller geholpen en zijn minder auto's nodig.

Veel bedrijven laten nu nog grotendeels aan het toeval over waar de auto's precies in de stad klaarstaan voor verhuur of rondrijden voor een rit. Er wordt nauwelijks geanticipeerd op de verwachte vraag. Deelverhuurbedrijven maken ook vaak geen bewuste beslissingen waar ze hun auto's positioneren en kunnen zo klanten mislopen.

Kahlen kwam tot de ontdekking dat de auto's op sommige momenten niet op de juiste plekken stonden om optimaal aan de vraag te voldoen. Met de gegevens ontwierp hij een model dat voor elk uur en elk deel in de stad kan voorspellen hoeveel auto's klaar moeten staan.

Bedrijven zouden hun winst kunnen vergroten door dit model te gebruiken, zelfs wanneer de kosten voor het verplaatsen van de auto's worden meegenomen, bleek uit de berekeningen. Hoeveel meer winst hangt ad van het type bedrijf. Om winst te behalen moeten de bedrijven wel tussen de 23 en 31 procent minder auto's inzetten, zo liet het model zien. De vraag is of dat op de lange termijn wel slim is. Met alleen rijden rondom populaire plekken en tijden maakt een bedrijf zich uiteindelijk wellicht minder populair bij een deel van de klanten.

Om erachter te komen hoe de vraag naar auto's beter te voorspellen valt, bestudeerde Kahlen de ritten en GPS-informatie van 2.400 auto's van car2go en DriveNow gedurende vijf maanden in Berlijn. Hij vergeleek deze data met de weervoorspellingen van de dag en de populaire plekken in Google Maps. Wanneer het regende, huurden mensen eerder een deelauto. 

Lees het volledige onderzoek van Micha Kahlen van de Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit (RSM) hier

Comment