A Case Study of How Cross-Sector Collaboration can Create More Sustainable Shared Mobility Services.
Uit onderzoek blijkt dat autobezit en milieubewustzijn de voorkeur voor autodelen bij jongeren beïnvloeden. Milieubewuste autoloze personen tonen het meest een voorkeur voor autodelen.
Een premium en volledig elektrische autovloot wacht op je in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag! Klaar om jou individuele mobiliteit te bieden en om vrij te reizen van stad naar stad. Maak kennis met SIXT share, de nieuwe autodeeldienst in Nederland en tevens de eerste met zo’n uitgebreid servicegebied en wagenpark!
Samenwerkend op weg naar 700.000 autodelers en 100.000 deelauto's in Nederland. In Amsterdam zijn (in absolute aantallen) de meeste deelauto's te vinden en hebben autodelers keuze uit de meeste aanbieders.
In Coronatijden weet de consument de deelauto massaal te vinden
De City Deal ‘elektrische deelmobiliteit in stedelijke gebiedsontwikkeling’ is op 5 februari 2018 ondertekend door zestien publieke en private partijen. Op 18 december 2019 hebben nog drie partijen bijgetekend. Het beoogt een bijdrage te leveren aan de stedelijke leefbaarheid door bij veertien projecten de deelauto te implementeren. De City Deal heeft als hoofddoelstellingen om het beslag van parkeren op de openbare ruimte te reduceren, de uitstoot van CO2 te reduceren door meer ‘schone kilometers’ en meer en sneller nieuwe woningen te kunnen bouwen door lagere stichtingskosten van betaalbare woningen. Daarnaast zijn er secundaire doelstellingen, zoals het leveren van een bijdrage aan de energietransitie en vervoersarmoedebestrijding.
In de Monitoring City Deal staan twee aspecten centraal die ertoe dienen te leiden dat de City Deal een positieve bijdrage levert aan de beoogde doelstellingen. Het gaat om een monitoringsleidraad op basis van de hoofd en subdoelen en een lijst van sturingsinstrumenten voor de drie sleutelactoren bij deze ontwikkeling: gemeenten, projectontwikkelaars en deelautoaanbieders.
De Monitoring City Deal is hier te downloaden.
Naar aanleiding van de coronacrisis hebben de betrokken ministeries bij de Green Deal Autodelen de stand van zaken gepeild bij de private partners van de Green Deal. Daaruit blijkt onder meer datdoor de “intelligente lockdown” het gebruik van deelauto’s enorm is gedaald.
Onlangs publiceerden de collega’s in Vlaanderen de cijfers over 2019, inmiddels zijn ook de Duitse cijfers bekend. Ook al moeten we nog even wachten op de Nederlandse cijfers over 2019, is het toch interessant om de ontwikkelingen in deze drie markten alvast te vergelijken.
Steeds meer mensen maken gebruik van een deelauto. Door te betalen voor het gebruik van een deelauto in plaats van een auto te kopen, rij je bewuster en zijn er minder parkeerplekken nodig. Het wordt steeds makkelijker om een auto te lenen, want in 2019 zijn er in Nederland al meer dan een half miljoen autodelers. Ook blijken autodelers 20% minder kilometers te rijden. Wat weer goed is voor het klimaat.
Auto van de straat is een actie waarmee Natuur & Milieu en de Provincie Gelderland elektrisch autodelen willen stimuleren en bekender maken onder Gelderlanders.
Dinsdagmiddag 11 februari om 15:00 uur was het zover. De start waarop lang is gewacht. Wethouder Hans Buijtelaar opende het evenement met een korte introductie over waarom deelmobiliteit zo belangrijk wordt in een groeiende stad als Amersfoort.
Autodelen telt, anno 2020, 180.000 Belgische gebruikers. Dit is een status quo t.o.v. vorig jaar. Toch zit autodelen wel degelijk in de lift. Het autodeellandschap is bezig aan een grote transitie waarbij we winnaars en verliezers optekenen.