Naar aanleiding van de coronacrisis hebben de betrokken ministeries bij de Green Deal Autodelen de stand van zaken gepeild bij de private partners van de Green Deal. Daaruit blijkt onder meer dat door de “intelligente lockdown” het gebruik van deelauto’s enorm is gedaald (en dus ook de omzet van de aanbieders). Bedrijven die zich bezighouden met het ontwikkelen van de technologie voor autodelen zien c.q. vrezen dat ook ontwikkel-initiatieven en investeringen gaan lijden onder liquiditeitsproblemen.

Aanbieders van deelauto’s hebben diverse maatregelen genomen op het gebied van veiligheid en bedrijfsvoering. Zo zorgen zij dat de deelauto’s nog steeds veilig gebruikt kunnen worden door extra schoonmaak en bijvoorbeeld 2 uur rust tussen reserveringen. Huurtarieven worden verlaagd om het toch voor klanten aantrekkelijker te maken om te boeken. Er worden verzoeken aan gemeenten gedaan om de kosten voor de parkeervergunning te verlagen. Diverse aanbieders nemen ook hun maatschappelijke verantwoordelijkheid door auto’s gratis of tegen speciale lage tarieven beschikbaar te stellen voor mensen in de zorg die door lange diensttijden en het teruggeschroefde openbaar vervoer in de knel zitten (actie “Zorghelden”).

De belronde heeft allerlei suggesties voor de overheid opgeleverd om de sector, die immers aan een maatschappelijke opgave werkt, overeind te houden en na de crisis een sterk vervolg te geven.Dit varieert van omzetvergoedingen en ‘instandhoudingsbijdrages’ per deelauto tot fiscale stimuleringen en de oprichting van een ‘revolverend fonds’ dat kansrijke initiatieven ondersteunt in de opstartfase.

De opbrengst van de inventarisatie is bij de ministeries geland in het kader van monitoring en bijsturing van beleid. De regeling van het ministerie EZK voor financiële tegemoetkoming van directgetroffen sectoren (TOGS) is inmiddels uitgebreid ten gunste van de sector (SBI-codes 77.11.1 - verhuur en lease van personenauto's en lichte bedrijfsauto’s en 52.21 - dienstverlening voor vervoer over land). Daarnaast kunnen bedrijven gebruik maken van de NOW-regeling om personeelskosten voor 90% door de overheid te laten vergoeden als ze minimaal 20% omzetdaling hebben ten opzichte van vorig jaar. Veel autodeelbedrijven zijn echter snelgroeiende bedrijven, deels startupsof deze fase net voorbij, en komen door hun sterke groei moeilijk in aanmerking voorhet NOW-criterium. Het kabinet maakt het ook voor startups, scale-ups en andere innovatieve bedrijven die getroffen worden door de coronacrisis mogelijk om een overbruggingskrediet aan te vragen, de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s) zullen deze kredieten gaan verstrekken.

Meer praktische informatie is te vinden via deze link.

Comment