Parkeernormen: een lastig thema? Een hoofdpijndossier? Niet volgens de gemeente Delft! In mei presenteerde zij dit vernieuwde onderdeel van het parkeerbeleid. Tijdens de Provada -de grootste vastgoedbeurs van Nederland- host de gemeente Delft een ronde tafel over de vernieuwde parkeernormen. Benieuwd naar de inzichten?
Dinsdag 26 juni was het dan eindelijk zo ver: het werkbezoek Gluren bij de Buren. Een zeventien koppige delegatie vertrok vanuit Amsterdam, Utrecht, Breda, Eindhoven en Den Haag carpoolend in deelauto’s richting Gent. In totaal met vijf grote gemeenten (Amsterdam, Delft, Den Haag, Eindhoven, Utrecht), de provincie Zuid-Holland, drie deelauto aanbieders (Buurauto, MyWheels, Stapp.in), een verhuurbedrijf (Sixt), een automerk (PSA-groep Nederland) en drie adviesbureaus (Advier, Groen is Doen en shareNL) is Nederland vertegenwoordigd in Vlaanderen tijdens de eerste editie van het werkbezoek ‘Gluren bij de Buren’.
Autodelen rondt de kaap van 10.000 gebruikers in Gent. Om dit te vieren organiseerden Autodelen.net en stad Gent een wedstrijd waarbij mensen uitgedaagd werden om autodelen op een creatieve manier in de picture te zetten. 26 juni maakte schepen van mobiliteit Filip Watteeuw de winnaar bekend onder de stadshal met, voor de gelegenheid gratis frietjes en een ‘deel’bar. Een Nederlandse delegatie zag dat het goed was.
Autolib -de elektrische deelwagen in Parijs- wordt al voor het einde van het contract stopgezet. Waarom? De hoge kosten en de dalende kwaliteit van de dienstverlening gaven de doorslag van het vroegtijdig beëindigen van het contract.
Een verdubbeling van het aantal deelauto’s. Een constructieve dialoog tussen gemeenten en aanbieders. Een uitgebreid netwerk van alle partijen die zich met autodelen bezighouden. Een website die voor steeds meer partijen als kennisbank fungeert. Prachtige resultaten zijn behaald bij de huidige Green Deal! Alle reden om door te gaan. Een nieuwe Green Deal is in de maak waarmee we autodelen uit die niche gaan halen.
Na een geslaagde proefperiode, start SnappCar met de SnappCar Direct. Met deze technologie, die ingebouwd wordt in de auto, kan er voortaan verhuurd worden zonder dat er een sleuteloverdracht moet plaatsvinden. De ingebouwde technologie zorgt ervoor dat de auto met een de SnappCar app geopend en gesloten kan worden.
"Als je maar af en toe een auto nodig hebt, wat is dan voordeliger: een auto via een deelplatform of een eigen auto?" vraagt Lizanne Schipper zich af in het NRC Handelsblad. Volgens het voorlichtingsinstituut Milieu Centraal hangt het volledig af van hoe je een deelauto gebruikt. Je betaald namelijk vaak per gereden kilometer én per uur.
Bij het Huis van de gemeente in Wijchen staat een Volkswagen e-golf deelauto per 1 juni. Het is een volledig elektrische deelauto, die de inwoners gemakkelijk kunnen huren voor een paar uur. Goed initiatief om inwoners van Wijchen kennis te laten maken aan de deelauto en tevens te laten wennen aan de volledig elektrisch wagen.
Stel, er zit een deuk in je wagen. Hoe kun je dit op zo een goedkoop mogelijke manier laten repareren? De deeleconomie biedt (voor nu nog) een oplossing: verhuur de gedeukte wagen via een deelplatform aan een bekende, laat hem een extra kras op de plek zetten en de verzekering repareert de schade.
"Waarom is er nog geen Netflix voor auto's?" vraagt de gefrustreerde millennial zich af. En terecht, want autobezit zoals we dat kennen sinds de revolutionaire T-Ford zijn entree maakte, lijkt niet toekomstbestendig. In de zoektocht naar het beste alternatief hiervoor komen de termen 'betalen voor gebruik', ‘Platform economie’ of Mobility-as-a-Service (MaaS)' vaak voorbij. Wat denk jij, gaan we onze auto’s net zo makkelijk weg doen als onze DVD collectie?
Het testpanel van Radar bestaat uit ruim 100.000 consumenten die ongeveer twee keer per maand hun mening kunnen geven via online enquêtes. Dit keer was de deelauto aan de beurt. 24% van de respondenten ziet er wel wat in of is zelfs al een actieve gebruiker van de deelauto.
In Bergen is Noorwegens eerste MobiPunt geopend. Hierna volgen nog 8 nieuwe MobiPunten in Bergen. Andere Noorse steden zoals Oslo, Trondheim en Stavanger willen ook aan de slag. Leuk detail: het logo dat binnen de Green Deal is ontwikkelt wordt op een mooie manier toegepast. Wat denk jij: zal de Noorse Rijkswaterstaat het beeldmerk opnemen in verdere straatbeelden? En wie zal hierna volgen?