"Als je maar af en toe een auto nodig hebt, wat is dan voordeliger: een auto via een deelplatform of een eigen auto?" vraagt Lizanne Schipper zich af in het NRC Handelsblad. Volgens het voorlichtingsinstituut Milieu Centraal hangt het volledig af van hoe je een deelauto gebruikt. Je betaald namelijk vaak per gereden kilometer én per uur. 

Volens Milieu Centraal werkt een combinatie van verschillende vervoersmiddelen het beste. Voor het woon-werkverkeer neem je als voorbeeld de trein, voor de korte ritten tussendoor neem je de deelauto en voor de vakantie kan je gebruik maken van een gewone huurauto. 

Milieu Centraal maakte een voorbeeldberekening van hoeveel je daarmee zou kunnen besparen: "Stel, je rijdt 13.000 kilometer per jaar – dat is ongeveer het gemiddelde aantal kilometers voor de Nederlandse automobilist. Eén keer per week gebruik je een deelauto om je ouders te bezoeken, je rijdt dan 100 kilometer en hebt de auto vier uur nodig. Dat kost per jaar 1.930 euro. Daarnaast huur je voor je zomervakantie naar Zuid-Frankrijk drie weken een stationcar bij een gewoon verhuurbedrijf, voor 750 euro. Voor je werk reis je zo’n 100 kilometer per week met de trein, en dat komt op jaarlijks 720 euro. Bij elkaar is dat 3.400 euro." Wat vaak voordeliger is dan het bezitten van een auto uit de miniklasse, namelijk 4.045 euro per jaar.

Comment