Autodelen rondt de kaap van 10.000 gebruikers in Gent. Om dit te vieren organiseerden Autodelen.net en stad Gent een wedstrijd waarbij mensen uitgedaagd werden om autodelen op een creatieve manier in de picture te zetten. 26 juni maakte schepen van mobiliteit Filip Watteeuw de winnaar bekend onder de stadshal met, voor de gelegenheid gratis frietjes en een ‘deel’bar. Een Nederlandse delegatie zag dat het goed was.

Gent op en top autodeelstad

20.000 autodelers in 2020, dat is het doel van de autodeelcampagne “Gent op en top Autodeelstad” die vorig jaar van start ging. Stad Gent werkt hiervoor samen met Autodelen.net en de Gentse autodeelinitiatieven. Via ‘vibes’ die telkens op een andere doelgroep en/of buurt gericht zijn, weet ondertussen bijna elke Gentenaar wat autodelen is. De campagne kadert in het ambitieuze autodeelplan van de stad. Door autodelen te promoten en te ondersteunen, wil de stad een volwaardig alternatief bieden oor het bezit van een privé wagen.

Op 26 juni 2018 telt de stad  10.000 autodelers. Het voorbije jaar werd een groei van 50% opgetekend. Volgens Autodelen.net, Vlaams Netwerk Autodelen,  is dit een meer dan gemiddelde stijging in vergelijking met andere Vlaamse steden.  

Schepen Filip Watteeuw: ”Autodelen is een perfecte schakel in duurzaam vervoer. Ik ben zeer blij met het grote en steeds groeiende aantal autodelers in Gent. Het toont ook aan dat de samenwerking tussen de Stad en de autodeelsector goed werkt.”

Uitdaging

Via een kortlopende wedstrijd, aangekondigd via een swingende rapsong, daagde Autodelen.net en de stad de Oost-Vlaming uit een leuke songtekst te bedenken over de voordelen van autodelen. Van de vele grappige en inspirerende inzendingen stak er één echt bovenuit. Winnaar Stefaan Colman, alias reggae-artiest Collieman, nam de uitdaging heel letterlijk en maakte zijn eigen videoclip op de tonen van California love van 2Pac. Op een vindingrijke en creatieve manier slaagt hij erin de voordelen van autodelen cool te laten klinken. Stefaan Colman: ‘Toen we de uitdaging hoorden kregen we spontaan enkele zinnen in ons hoofd. We zijn toen (midden in de nacht) een tekstje beginnen schrijven die we meteen hebben opgenomen. Twee dagen later hebben we dan een clipje gemaakt. De max dat we gewonnen hebben! Mijn vriendin doet haast alles met de fiets en de trein, maar met de komst van het tweede kindje wordt het wel steeds lastiger om dat vol te houden. Een elektrische fiets waar we een kar aan kunnen hangen om te winkelen en de kinderen te vervoeren zou haar motiveren om dat te blijven doen!' 

Gent: bakermat voor innovatieve autodeelsystemen!

Gent is niet alleen de stad met het grootst aantal autodelers maar beschikt ook over het meest diverse aanbod van autodeelsystemen: De Gentenaar kan kiezen uit maar liefst 9 verschillende bedrijven die autodelen faciliteren: Battmobiel, Bolides, Cambio, Caramigo, Cozycar,  Dégage, Drivy, Partago en Stappin. Vijf ervan kennen hun oorsprong in de Arteveldestad. Het parkeerbeleid op maat van autodelen waarbij elke autodeelhub ingericht is met een duidelijk informatiebord betreffende de campagne is één van de succesfactoren. ‘de stap naar autodelen is een mentaal proces. Mensen moeten wennen aan het idee om te leven zonder het bezit van een eigen wagen. Hierdoor is permanente communicatie een absolute must. Door de herkenbare autodeelhubs wordt de Gentenaar dagelijks herinnerd aan de mogelijkheden van autodelen’, aldus Jeffrey Matthijs van Autodelen.net.

 

 

Gent als internationaal voorbeeld

De aanpak van, en het succes van autodelen in de stad Gent lokt internationale bewondering uit en wordt gezien als voorbeeld. Op 26 en 27 juni bezoekt een Nederlandse delegatie de stad Gent om met eigen ogen te zien op welke manier Gent uitgegroeid is tot de meest succesvolle autodeelstad in Vlaanderen. De trip werd georganiseerd door ShareNL en de Nederlandse ambassade en kreeg de toepasselijke Nederlandse naam ‘gluren bij de buren’. Ananda Groag van shareNL stelt het als volgt:  ‘Autodelen is nog een niche en om dit te laten groeien is lef en visie van beleidsmakers nodig en samenwerking met en tussen aanbieders. Daarom kijken wij in Nederland grote belangstelling naar de innovatieve aanpak van de stad Gent op vlak van duurzame mobiliteit en autodelen. Ik denk dat we daar veel van kunnen leren en daarnaast is het verrijkend om kennis uit te wisselen en te netwerken met gelijkgestemden uit Vlaanderen’

Comment