Rob heeft zelf een Opel Astra, die hij in het weekend ook verhuurt. Maar soms heeft hij een andere auto nodig, zoals voor de wintersport. Hij ging op reis met een Ford Edge via SnappCar en deelt zijn ervaringen.
Volkswagen presenteert Sedric, een innovatief concept voor een zelfrijdende gedeelde auto. Met het concept krijgen wij een impressie van hoe individuele mobiliteit eruit kan komen te zien in de toekomst Deze zelfrijdende auto kan door iedereen gebruikt worden én biedt personalisatie opties. De auto is specifiek niet bedoeld voor individueel bezit. Dit is een andere insteek dan andere fabrikanten, waardoner Tesla.
Er is nog geen dominant business model voor autodelen. Dit blijkt uit een studie van de Duitse markt met haar 101 autodeel-aanbieders door de Universiteit van Utrecht (Karla Münzel, Wouter Boon, Koen Frenken, Taneli Vaskelainen). Er wordt onderzocht hoe de verschillende business modellen zich tot elkaar verhouden, welk effect dit heeft op de groei van autodelen en hoe deze modellen zich in de toekomst mogelijk gaan ontwikkelen.
Vraag jij je wel eens af waarom straten eruit zien, zoals ze eruit zien? Waarom gebouwen ontworpen worden zoals ze ontworpen worden? En hoe een stad gevormd wordt? Dit heeft alles te maken met de ruimte die nodig is. Ruimte om te wonen, ruimte om te werken, ruimte om te ontmoeten, ruimte om te recreëren én ruimte om je te verplaatsen. Die laatste categorie heeft sinds de opkomst van de automobiel flink aan terrein gewonnen. Qua ruimte en kosten een bijzonder inefficiënt mobiliteitssysteem.
Daan maakt gebruikt van de PrivateLease.com en SnappCar samenwerking. Voor maar 99 euro p/m least ze een gloednieuwe Fiat 500 en deelt ze de auto minimaal 2 dagen per maand. Zo draagt ze bij aan meer deelauto’s in Nederland. Ze is recht toe, recht aan en goedlachs en haar auto is populair op het platform. Ze deelt graag haar ervaring.
Mobiliteit neemt nog steeds toe, we maken meer kilometers per persoon en omdat de bevolking groeit. Dit komt vooral door de ouderen van nu die vaker een rijbewijs hebben dan vroeger, welvarender, mobieler zijn, ouder worden en langer zelfstandig wonen. Maar bij jongeren is een andere trend al jaren zichtbaar, er worden minder autokilometers gereden en autobezit neemt al jaren af.
De dorpsauto; een deelauto voor dorpen in krimpgebieden. Met vrijwilligers die hun buren mobiel houden. Zoals in Netterden, waar de laatste buslijnen zijn verdwenen. Hier rijden ze met een elektrische auto, waarmee je voor € 2,20 per rit op pad kunt. Niet alleen handig, maar ook vooral sociaal. Het zorgt voor verbondenheid. Bekijk het item op 1Vandaag (op 19:43)
De CO2-uitstoot van al het Nederlandse vervoer is maar liefst twee keer zo hoog als tot nu toe wordt aangenomen. Daarmee veroorzaakt vervoer ruim een kwart van de totale Nederlandse uitstoot, veel meer dan waar beleidsmakers van uitgaan. Het verschil komt grotendeels door de lucht- en scheepvaart. Dit blijkt uit een studie van CE Delft, in opdracht van Natuur & Milieu, Greenpeace en Milieudefensie. De organisaties roepen de politiek op om van stevig vervoersbeleid een prioriteit te maken.
De stad Gent heeft een campagne gelanceerd rondom autodelen met als doel: groeien naar 20.000 autodelers door mensen te verleiden tot autodelen. Op dit moment telt Gent bijna 6.000 autodelers. Op de campagne pagina staat een live teller, veel informatie en materialen. Dit is onderdeel van het ambitieuze autodeelactieplan van de stad. Dit plan voorziet onder andere in extra autodeelparkeerplaatsen, gratis parkeervergunning voor de deelauto’s die een Gentse eigenaar hebben en subsidies voor inschrijvingsgeld bij autodeel organisaties.
Wij doen graag datgene wat andere mensen ook doen. Als kind keken we al naar onze ouders, broers, zusjes en vrienden en kopieerden hun gedrag. We hebben geleerd ons te gedragen volgens vaste patronen. Vaak is dat handig, maar niet altijd productief. Zo zitten de meeste mensen zitten vast in het patroon van rijbewijs halen en een auto kopen, zelfs als we die auto bijna nooit gebruikt wordt. Wat als we willen dat meer mensen gaan autodelen?
ParkFlyRent is een parkeerconcept waarbij je jouw auto gratis op een luchthaven kunt parkeren. En als jouw auto succesvol wordt verhuurd aan toeristen, kun je er zelfs nog iets mee verdienen. Het concept bestaat al een paar jaar op Schiphol en breidt haar diensten nu uit naar Eindhoven Airport. Hier wordt extra innovatie toegevoegd, want het wordt een selfservice punt. Bij aanmelding op de site krijgt je een code voor de slagboom van het terrein dat ParkFlyRent beheert. Dit ligt op loopafstand van het vliegveld, heel handig dus! Check meteen hoe dit werkt.
EZ publiceerde een inspiratiekaart over de Green Deal Autodelen:. "Autodelen heeft grote potentie. Door mensen bewust te maken van de voordelen, autodelen makkelijker te maken en op meer plaatsen deelauto’s aan te bieden, willen dealpartijen vraag en aanbod bevorderen. Om deze ambitie te realiseren is goede samenwerking noodzakelijk tussen de 7 gemeenten, 33 bedrijven en de ministeries van Economische Zaken en IenM.