Wolfsburg, 6 maart 2017 – Op de Genève autoshow presenteert Volkswagen Sedric, een innovatief concept voor een zelfrijdende gedeelde auto. Met het concept krijgen wij een impressie van hoe een nieuwe vorm van individuele mobiliteit eruit kan komen te zien. De zelfrijdende auto in dit scenario kan door iedereen gebruikt worden én biedt de mogelijkheid om aanpassingen te maken op basis van je persoonlijke voorkeuren. De auto is specifiek niet bedoeld voor individueel bezit. Dit is een andere insteek dan andere fabrikanten, onder andere Tesla. Zij zien de de auto in de eerste plaats als individueel bezit is en wanneer deze niet wordt gebruikt, kan de eigenaar ervoor kiezen de auto te laten aansluiten bij een gedeelde taxi vloot om zo een stukje inkomen te genreren voor de eigenaar. 

Het concept is onderdeel van het toekomst programma van de automaker “Together – Strategy 2025” waarin gewerkt wordt aan een duurzame toekomst voor mobiliteit. De VW groep gelooft dat de zelfrijdende auto straks een verrijking wordt voor veel mensen. Door in te zetten op intens en gedeeld gebruik willen ze ervoor zorgen dat er minder (openbare) ruimte nodig is, er minder energie wordt verbruikt, het gebruik veiliger is en duurzamer tegelijkertijd. 

Een druk op de knop is de verbinding tussen de gebruiker en de auto. Zo wordt mobiliteit voor iedereen toegankelijk, op elk tijdstip en elke locatie. Sedric is een paraplu concept waarbinnen meerdere type voertuigen zullen worden ontworpen. Hoewel het concept nu bedoeld is om gedeeld te worden als onderdeel van de VW groep's mobility services, kan de auto ook zo worden geconfigureerd dat het een auto wordt die je als individu of familie kunt bezitten. Volkswagen gelooft dat veel mensen ook in de toekomst nog steeds een eigen auto willen bezitten. Bijvoorbeeld om de kinderen naar school te brengen, boodschappen voor je te laten doen, gasten op te halen, zichzelf te parkeren en meer.

Het ontwerp van de auto is significant aangepast en lijkt minder op een auto dan veel andere ontwerpen voor toekomst auto's. Toch is het nog steeds zichtbaar een auto. Er zijn ook toekomst scenario's gebaseerd op bijvoorbeeld vliegende auto's, waarvan de eerste versies al in 2018 verwacht worden. 

 

Comment