Het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat liet in september 2020 een kwalitatief onderzoek uitvoeren naar hoe Nederlanders het onderwerp autodelen beleven.
Viewing entries in
publicatie
Download de handleiding Basis voor sturing op deelmobiliteit
Het aandeel van de deelauto in de mobiliteit is laag, maar het aanbod van deelauto’s in Nederland groeit.
Autogebruikers verwachten ook na de COVID-19 periode een substantiële vermindering van het dagelijks autogebruik.. Bij 32% van de respondenten is hierdoor hun houding ten opzichte van autobezit veranderd.
Op 31 januari 2020 opende in de wijk Tuinwijk-Oost in Utrecht “Deelhub De Grifthoek”, ondergebracht in de reeds bestaande parkeergarage De Grifthoek. In deze deelhub zijn deelauto’s beschikbaar die via een app van het platform Juuve tegen betaling te gebruiken zijn.
Adviseur duurzame mobiliteit Nick Knoester (34) analyseerde 19 deelmobiliteitprojecten, waarover zijn werkgever Over Morgen deze week een rapport publiceert. Nick bespreekt de voorzichtige conclusies en andere ontwikkelingen die hij ziet in de deelmobiliteit.
Case study onderzoek naar het gemeentelijk beleidsinstrumentarium om het gebruik van deelmobiliteit te stimuleren
A Case Study of How Cross-Sector Collaboration can Create More Sustainable Shared Mobility Services.
Uit onderzoek blijkt dat autobezit en milieubewustzijn de voorkeur voor autodelen bij jongeren beïnvloeden. Milieubewuste autoloze personen tonen het meest een voorkeur voor autodelen.
De City Deal ‘elektrische deelmobiliteit in stedelijke gebiedsontwikkeling’ is op 5 februari 2018 ondertekend door zestien publieke en private partijen. Op 18 december 2019 hebben nog drie partijen bijgetekend. Het beoogt een bijdrage te leveren aan de stedelijke leefbaarheid door bij veertien projecten de deelauto te implementeren. De City Deal heeft als hoofddoelstellingen om het beslag van parkeren op de openbare ruimte te reduceren, de uitstoot van CO2 te reduceren door meer ‘schone kilometers’ en meer en sneller nieuwe woningen te kunnen bouwen door lagere stichtingskosten van betaalbare woningen. Daarnaast zijn er secundaire doelstellingen, zoals het leveren van een bijdrage aan de energietransitie en vervoersarmoedebestrijding.
In de Monitoring City Deal staan twee aspecten centraal die ertoe dienen te leiden dat de City Deal een positieve bijdrage levert aan de beoogde doelstellingen. Het gaat om een monitoringsleidraad op basis van de hoofd en subdoelen en een lijst van sturingsinstrumenten voor de drie sleutelactoren bij deze ontwikkeling: gemeenten, projectontwikkelaars en deelautoaanbieders.
De Monitoring City Deal is hier te downloaden.
Een studie van de Universiteit Utrecht levert kwantitatieve inzichten op over het aanbod van deelauto’s in grote steden van Nederland, België, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koningrijk en onderzoekt de invloed van 14 factoren (karakteristieken van de steden en inwoners) op het aanbod van twee vormen van autodelen (Business-to-Consumer, B2C en Peer-to-Peer, P2P).
Dit najaar is voor de derde keer de Autodeel Award voor gemeenten uitgereikt. Wat zijn de redenen geweest voor de jury om Utrecht (Award) en Enschede (beste project) te belonen? Dat lees je in deze publicatie van Natuur & Milieu en het Ministerie van IenW waarin bovendien vele praktijkvoorbeelden van andere gemeenten aan bod komen.