Wat zijn momenteel de effecten van autodelen op ruimtebeslag, autogebruik en het gebruik van andere modaliteiten? Op deze en andere vragen vinden beleidsfunctionarissen antwoord in het onderzoek “Hoe Greenwheels steden leefbaarder maakt” dat de deelautoaanbieder heeft laten uitvoeren door Goudappel Coffeng.
Viewing entries in
onderzoek
4 oktober 2018 - De Europese markt voor deelauto’s kan sterk groeien, maar zal daarvoor eerst verschillende barrières moeten overwinnen. Als autodelen haar potentie weet te benutten, dan kan de vloot deelauto’s in Europa groeien van een kleine 400.000 in 2018 tot 7,5 miljoen in 2035. Dit heeft als gevolg dat het totaal aantal auto’s op de Europese wegen richting 2035 afneemt, aldus ING op basis van internationaal onderzoek onder 13.000 mensen in 13 Europese landen.
In 10 jaar tijd is autodelen uitgegroeid tot een serieus alternatief voor de eigen auto. Dit blijkt uit de jaarlijkse Monitor Autodelen van kennisplatform CROW-KpVV. In Nederland zijn in 2018 ongeveer 41.000 deelauto’s beschikbaar, die door zo’n 400.000 mensen gebruikt worden. Dat zijn 10.000 auto’s meer dan vorig jaar.
Joshua Paundra (Erasmus University) heeft onderzoek gedaan naar autoliefhebbers en hoe je ze in een deelauto kan krijgen. Het onderzoek laat zien dat voor autoliefhebbers meer nodig is om ze over te halen dan lagere kosten en duurzaamheidsvoordelen.
In de leeftijdsklasse 18- tot 30-jarigen is het aantal bezitters van een auto laag, en het loopt zelfs gestaag terug, blijkt uit CBS-cijfers. Minder dan drie op de tien jongeren heeft nog een eigen auto. De jongvolwassen rijbewijsbezitter is nog steeds statusgevoelig en ook dol op voertuigen, zo stelt een onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM). Op zich zouden ook meer jongeren een eigen auto willen, maar het komt gewoon niet goed uit. Voor jongeren is autodelen een goed alternatief.
Aan de stijgende trend van autodelen is nog geen einde gekomen, blijkt uit de jaarlijkse cijfers van CroW-KPVV. In het voorjaar van 2017 waren er 30.697 deelauto’s in Nederland. Dit betekent weer een sterke groei van 23% (ruim 5.700 auto’s) ten opzichte van 2016.
Autodelen bestaat al meer dan 20 jaar en levert financiële en duurzame voordelen op. Toch heeft een ruime meerderheid autodelen nog niet ontdekt. Wat houdt hen tegen en hoe kunnen we hier optimaal op inspelen? De gemeente Nijmegen onderzocht bereidheid onder bewoners van de Schildersbuurt om te starten met autodelen in plaats van hun tweede auto. Lees de belangrijkste resultaten en inzichten.
Hoe ziet de transitie van zelf rijden naar zelfrijdend vervoer eruit? Welke beleidsmaatregelen kunnen deze ontwikkelingen versnellen of vertragen? Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) schets twee transitiepaden. 'Evolutie van de privéauto’ beschrijft een geleidelijke transitie, waarbij de meeste mensen nog graag een eigen voertuig bezitten. In ‘Delen in bloei’ is voertuigdelen volledig vanzelfsprekend.
Wat maakt dat de adoptie van autodelen in de ene stad anders verloopt dan in de andere stad? Welke factoren zijn daarin van belang? Dit is het onderwerp van onderzoek naar autodelen in 177 steden (met meer dan 150.000 inwoners) in West Europa (Belgie, Nederland, Frankrijk, Duitsland, UK). Het onderzoek is uitgevoerd door de Universiteit van Utrecht (Karla Münzel, Wouter Boon, Koen Frenken, Jan Blomme, Dennis van der Linden). Opvallend is het grote verschil tussen de onderzochte landen in West Europa. Peer-to-peer autodelen blijkt vooral in Frankrijk goed aan te slaan, terwijl B2C autodelen in Duitsland het meest grootst is.
Autobezit neemt toe in Nederland, maar de vier grote steden doen het beter. Met nieuwe cijfers, inclusief 2016, is in de databank van de klimaatmonitor goed te zien hoe autobezit in de grote 4 al jaren stabiel is of daalt, terwijl het totale aantal auto's in Nederland is toegnomen.
Er is nog geen dominant business model voor autodelen. Dit blijkt uit een studie van de Duitse markt met haar 101 autodeel-aanbieders door de Universiteit van Utrecht (Karla Münzel, Wouter Boon, Koen Frenken, Taneli Vaskelainen). Er wordt onderzocht hoe de verschillende business modellen zich tot elkaar verhouden, welk effect dit heeft op de groei van autodelen en hoe deze modellen zich in de toekomst mogelijk gaan ontwikkelen.
Mobiliteit neemt nog steeds toe, we maken meer kilometers per persoon en omdat de bevolking groeit. Dit komt vooral door de ouderen van nu die vaker een rijbewijs hebben dan vroeger, welvarender, mobieler zijn, ouder worden en langer zelfstandig wonen. Maar bij jongeren is een andere trend al jaren zichtbaar, er worden minder autokilometers gereden en autobezit neemt al jaren af.