In de leeftijdsklasse 18- tot 30-jarigen is het aantal bezitters van een auto laag, en het loopt zelfs gestaag terug, blijkt uit CBS-cijfers. Minder dan drie op de tien jongeren heeft nog een eigen auto en dat staat in schril contrast met oudere gebruikers. Want onder 65-plussers is het autobezit zelfs gestegen naar meer dan zes op de tien. 

De jongvolwassen rijbewijsbezitter is nog steeds statusgevoelig en ook dol op voertuigen, zo stelt een onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM). Op zich zouden ook meer jongeren een eigen auto willen, maar het komt gewoon niet goed uit. De potentiële jonge koper woont vaker dan in het verleden in de stad, loopt tegen de kosten voor verzekering, belasting en vaak parkeervergunningen aan en studeert of heeft een flinke studieschuld. Kortom, dan denkt hij wel drie keer na voor hij overgaat tot de aanschaf van een auto.

Bovendien blijkt uit onderzoek van leasemaatschappij ALD Automotive dat Nederlanders het bezit van een auto minder noodzakelijk vinden ten opzichte van andere Europese landen. Volgens de maatschappij zegt 68 procent van de Nederlanders voor woon-werkverkeer zonder autobezit te kunnen.

Voor jongeren is autodelen een goed alternatief. Autodeelplatform MyWheels kan dit bevestigen. Vooral jongeren sluiten zich aan bij het initiatief. In 2014 was nog maar 14 procent van de leden tussen 18 en 30 jaar oud, nu is dat meer dan 40 procent, aldus het platform. Los daarvan groeit autodelen volgens de organisatie. Sinds 2014 ziet MyWheels een jaarlijkse groei van 43 procent in het aantal leden.

Leaserijden biedt eveneens nieuwe mogelijkheden voor jongeren. Want wie wel een nieuwe auto wil maar er niet direct een wil of kan aanschaffen, is er ‘private lease’: goedkopere benzineauto’s met veelal een huur van tussen de 200 tot 600 euro per maand. En voor wie helemaal meegaat in de trend is zelfs deze auto te verhuren.

Leer meer in het artikel van het Financieel Dagblad.

 

Comment