4 oktober 2018

De Europese markt voor deelauto’s kan sterk groeien, maar zal daarvoor eerst verschillende barrières moeten overwinnen. Dat stelt sectoreconoom Max Erich van ING op basis van internationaal onderzoek onder 13.000 mensen in 13 Europese landen. Als autodelen haar potentie weet te benutten, dan kan de vloot deelauto’s in Europa groeien van een kleine 400.000 in 2018 tot 7,5 miljoen in 2035. Dit heeft als gevolg dat het totaal aantal auto’s op de Europese wegen richting 2035 afneemt.

 

Uit het onderzoek komt dat 30% van de Europeanen met een rijbewijs interesse toont in deelauto diensten. Ruim 60% is bereid om zijn of haar auto te delen voor geld. Nederland scoort op beide vlakken lager; 18% toont interesse om deelauto’s te gebruiken, terwijl 41% bereid is zijn/haar auto te delen voor geld. Het bedrag dat men wenst te ontvangen voor het delen van een auto ligt in Nederland op gemiddeld €45 per dag. Dat is hoger dan het gemiddelde in Europa (€33 per dag).

 

Gebruikers willen meer gemak en snelheid

Ondanks de hoge mate van interesse, wordt nog slechts zo’n 0,1% van alle auto’s in Europa gedeeld. De markt voor autodelen kent een aantal barrières, zowel aan vraag- als aanbodzijde, waardoor het potentieel niet ten volle kan worden benut. Volgens het rapport blijkt dat de gebruikerservaring (o.a. gebruiksgemak, snelle toegang tot auto’s, voldoende aanbod) van deelauto diensten nog te wensen overlaat. Bijna de helft ziet dit als een belangrijk verbeterpunt. Daarnaast zou 20% graag (nog) lagere tarieven zien. Autodelen is nu vooral lucratief voor automobilisten met een relatief lage jaarkilometrage.

 

Bekijk dit onderzoek

 

Comment