In 10 jaar tijd is autodelen uitgegroeid tot een serieus alternatief voor de eigen auto. Dit blijkt uit de jaarlijkse Monitor Autodelen van kennisplatform CROW-KpVV. In Nederland zijn in 2018 ongeveer 41.000 deelauto’s beschikbaar, die door zo’n 400.000 mensen gebruikt worden. Dat zijn 10.000 auto’s meer dan vorig jaar.
Viewing entries in
publicatie
Gedragspsycholoog Finn Smeets deed bij Rijkswaterstaat onderzoek naar de motieven van specifiek de doelgroep ouderen om wel of niet te gaan autodelen. Met de uitkomsten van dit onderzoek als basis werd deze animatie over autodelen gemaakt.
Er is een ommezwaai nodig in de mobiliteits wereld. De komst van de elektrische, autonome auto wordt geprezen als dé oplossing. Maar de verwachte lagere kosten per rit, het vermogen om de auto te gebruiken voor werk of vrijetijdsbesteding en het creëren van nieuwe mobiliteitsvraag bij jongeren, ouderen en mensen met een beperking zal alleen maar leiden tot hoger autogebruik. De Universiteit van Amsterdam en shareNL hebben samen een literatuurstudie gedaan naar gangbare theorieën rondom autonome voertuigen.
Parkeernormen: een lastig thema? Een hoofdpijndossier? Niet volgens de gemeente Delft! In mei presenteerde zij dit vernieuwde onderdeel van het parkeerbeleid. Tijdens de Provada -de grootste vastgoedbeurs van Nederland- host de gemeente Delft een ronde tafel over de vernieuwde parkeernormen. Benieuwd naar de inzichten?
Dinsdag 26 juni was het dan eindelijk zo ver: het werkbezoek Gluren bij de Buren. Een zeventien koppige delegatie vertrok vanuit Amsterdam, Utrecht, Breda, Eindhoven en Den Haag carpoolend in deelauto’s richting Gent. In totaal met vijf grote gemeenten (Amsterdam, Delft, Den Haag, Eindhoven, Utrecht), de provincie Zuid-Holland, drie deelauto aanbieders (Buurauto, MyWheels, Stapp.in), een verhuurbedrijf (Sixt), een automerk (PSA-groep Nederland) en drie adviesbureaus (Advier, Groen is Doen en shareNL) is Nederland vertegenwoordigd in Vlaanderen tijdens de eerste editie van het werkbezoek ‘Gluren bij de Buren’.
Een verdubbeling van het aantal deelauto’s. Een constructieve dialoog tussen gemeenten en aanbieders. Een uitgebreid netwerk van alle partijen die zich met autodelen bezighouden. Een website die voor steeds meer partijen als kennisbank fungeert. Prachtige resultaten zijn behaald bij de huidige Green Deal! Alle reden om door te gaan. Een nieuwe Green Deal is in de maak waarmee we autodelen uit die niche gaan halen.
"Waarom is er nog geen Netflix voor auto's?" vraagt de gefrustreerde millennial zich af. En terecht, want autobezit zoals we dat kennen sinds de revolutionaire T-Ford zijn entree maakte, lijkt niet toekomstbestendig. In de zoektocht naar het beste alternatief hiervoor komen de termen 'betalen voor gebruik', ‘Platform economie’ of Mobility-as-a-Service (MaaS)' vaak voorbij. Wat denk jij, gaan we onze auto’s net zo makkelijk weg doen als onze DVD collectie?
In Den Haag ging op 22 maart een spannend initiatief live: De Vrijstraat is een manier om bewoners van een straat met elkaar in gesprek te laten gaan over de inrichting van de straat. Als de bewoners bereid zijn om samen minimaal zes auto's voor een half jaar plaats te laten maken, mogen zij de vrijgekomen openbare ruimte zelf inrichten.
De rol van de auto in de stad verandert. Sommige zien geheel autovrije steden voor zich, anderen zien wel plek voor de auto maar op een andere manier dan nu het geval is. Wat is de rol voor de auto in de stad van de toekomst?
De maand februari werd in Den Haag de rode loper uitgerold voor autodelen. In de rode loper staan ervaringen en aanbevelingen uit bijna drie jaar samenwerken in de Green Deal Autodelen.
Veronica Verkeersschool in Utrecht merkt dat de gemeente er veel voor doet om het aantal auto’s in de stad te verminderen. Als rijschool kan je dat als bedreiging zien. Veronica Verkeersschool ziet dat niet zo, sterker nog, zij experimenteren ermee. Ernest Alvares van Veronica Verkeersschool is een visionair en pionier die zijn visie op de toekomst van mobiliteit in de praktijk brengt. Hij geeft rijlessen in elektrische- en zelfrijdende auto’s en wil als rijschool het autodelen stimuleren.
Anne Knol van Milieudefensie en Ananda Groag van ShareNL schreven een opiniestuk over de gevaren van zelfrijdende auto's. Het stuk is vandaag, op 28 november 2017, in Trouw geplaatst. De zelfrijdende auto heeft veel potentie, maar de aanname dat we hierdoor massaal gaan afzien van autobezit en ritten gaan delen, is wel erg kort door de bocht. zonder het delen van de auto en de rit zal de zelfrijdende auto files en uitdagingen met de openbare ruimte niet oplossen, maar juist verergeren.