Landelijk autodeelplatform MyWheels introduceert de dienst MyWheels Open, waarmee autobezitters hun auto kunnen uitrusten met een boordcomputer voor verhuur. Dit is een - door technologie mogelijk gemaakte - doorbraak, die ervoor zorgt dat ook particuliere deelauto's 24 uur per dag toegankelijk worden, zonder tussenkomst van de verhuurder. De auto is namelijk direct te openen en te betalen via de smartphone.
Viewing entries in
nieuws
De laatste dagen was er veel te doen over autobezit. Een recent rapport uit de VS stelt dat in 2030 er 95% van alle verplaatsingen van personen via aanbieders van vervoer op afroep plaatsvinden. Dit zijn dan zelfrijdende, elektrische taxi's die gaan zorgen voor het einde van autobezit. Niet iedereen is het hiermee eens. Onderzoekers, beleidsmakers en krant lezers mengen zich in de discussie.
Het Groot Handelsgebouw is het eerste Rotterdamse bedrijfsverzamelgebouw met een eigen deelauto. De deelauto is een initiatief van het in september 2016 gestarte Hoppa Carsharing. De deelauto is per direct beschikbaar voor de huurders van het Groot Handelsgebouw en te reserveren en ontgrendelen met een mobiele app.
Hoe ziet de transitie van zelf rijden naar zelfrijdend vervoer eruit? Welke beleidsmaatregelen kunnen deze ontwikkelingen versnellen of vertragen? Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) schets twee transitiepaden. 'Evolutie van de privéauto’ beschrijft een geleidelijke transitie, waarbij de meeste mensen nog graag een eigen voertuig bezitten. In ‘Delen in bloei’ is voertuigdelen volledig vanzelfsprekend.
Zipcar in Brussel, heeft de overheid voorgesteld om deelauto's toegang te geven tot de busstroken. Dit gaat volgens de organisatie helpen om meer mensen te verleiden tot autodelen en dat helpt de doorstroom in de stad te verbeteren. Iedere deelauto in Brussel vervangt 12 auto’s in privébezit, dat helpt in een stad die zo kampt met verkeersproblemen als de Belgische hoofdstad. Het idee klinkt logisch. Het is in veel steden al gebruikelijk om taxi’s toe te laten op de busstroken en speciale standplaats. Volgens Zipcar biedt autodelen quasi dezelfde mobiliteitsoplossing als taxi’s en hebben de gebruikers dus ook recht op dezelfde voordelen.
Thomas Beerman, CEO van car2go Europe, vertelt aan Sprout wat we kunnen verwachten. Hij gelooft dat er in de toekomst massaal onze auto's gaan delen. Dit speelt er volgens hem:
- Trends helpen autodelen (verstedelijking, digitalisering en onteigening van bezit)
- Voorspelde groei van autodelen
- De noodzaak van autodelen voor uitdijende steden
- De toekomst van autodelen is elektrisch
- Autodeel technologie maakt nieuwe diensten mogelijk
- De zelfrijdende auto gaat zorgen voor halvering van het autodeel wagenpark
Wat maakt dat de adoptie van autodelen in de ene stad anders verloopt dan in de andere stad? Welke factoren zijn daarin van belang? Dit is het onderwerp van onderzoek naar autodelen in 177 steden (met meer dan 150.000 inwoners) in West Europa (Belgie, Nederland, Frankrijk, Duitsland, UK). Het onderzoek is uitgevoerd door de Universiteit van Utrecht (Karla Münzel, Wouter Boon, Koen Frenken, Jan Blomme, Dennis van der Linden). Opvallend is het grote verschil tussen de onderzochte landen in West Europa. Peer-to-peer autodelen blijkt vooral in Frankrijk goed aan te slaan, terwijl B2C autodelen in Duitsland het meest grootst is.
"Exciting turn ahead" it must say on a traffic sign for those exploring the possible routes to the future of transportation. Technology is about to bring more opportunities for the way we move around than we had in the last century. Automation, electrification coming our way, but what about sharing. What is the potential of sharing? And how does a focus on shared mobility solutions today, get us in shape for the autonomous mobility of tomorrow?
Amber Mobility kondigde vorig jaar september een conceptauto die elektrisch een is en alleen als deelauto op de markt gezet zou worden. CEO Steven Nelemans wil hiermee de manier waarop wij met auto's omgaan flink omgooien. Gisteren, op op de beurs in Hannover kondigde het bedrijf aan de eerste zelfrijdende deelauto's ter wereld voor commercieel gebruik volgend jaar in Eindhoven op de weg te hebben.
In Phoenix kan men zich nu opgeven om in een zelfrijdende auto rondgereden te worden. Waymo is een zusterbedrijf van Google dat al jaren werkt aan zelfrijdende auto's. Zijn gaan nu starten met het testen met echte gebruikers. Er zullen 500 Chrysler-MPV's worden ingezet, die via een app geboekt kunnen worden. Waymo onderzoekt de mogelijkheden om deze zelfrijdende auto als gedeeld voertuig in te zetten, maar gelooft ook dat mensen nog persoonlijk eigenaar zullen zijn van zelfrijdende auto's.
Autobezit neemt toe in Nederland, maar de vier grote steden doen het beter. Met nieuwe cijfers, inclusief 2016, is in de databank van de klimaatmonitor goed te zien hoe autobezit in de grote 4 al jaren stabiel is of daalt, terwijl het totale aantal auto's in Nederland is toegnomen.
De gemeente Enschede wil het gebruik van de privéauto terugdringen en tegelijkertijd de zakelijke kilometers verduurzamen. Na een proef gaan ambtenaren straks met een druk op de knop een elektrische auto reserveren als vervoer per e-bike niet mogelijk is. Op termijn wil de gemeente de auto's ook delen met inwoners van de stad buiten kantooruren.