SnappCar: elke tien minuten een auto en verrijking aanbod met private lease

SnappCar: elke tien minuten een auto en verrijking aanbod met private lease

2016 was een topjaar voor peer2peer autodelen. Niet alleen het aantal autodelers verdubbelde ruim van 100.000 eind 2015 naar ruim 225.000 eind 2016, ook het gebruik van de deelauto’s nam toe: eind 2016 werd elke tien minuten een auto gedeeld via SnappCar. Om het aantal auto’s in stedelijke gebieden verder terug te dringen, zet SnappCar in 2017 óók in op het onderling delen van private leaseauto’s. In samenwerking met privatelease.com.

Amsterdam verlengt de steun aan Car2Go met nog een jaar

Amsterdam verlengt de steun aan Car2Go met nog een jaar

De elektrische deelauto’s van Car2Go zijn volgens de gemeente Amsterdam een succes, reden om de gemeentelijke steun aan het project te continueren. Uit een evaluatie van een paar jaar geleden bleek dat Car2Go leidt tot efficiënt ruimtegebruik: de voertuigen worden intensief gebruikt, waardoor de parkeertijden kort zijn. Het experiment zou een positieve bijdrage leveren aan de bewustwording over elektrisch rijden en autodelen. Car2Go wordt in Nederland vooral gebruikt in plaats van het openbaar vervoer (34%) en in mindere mate in plaats van de auto (25%) en de fiets (20%). Het effect op het autogebruik is wisselend. In sommige steden gaan mensen meer rijden, in andere minder. Wel loopt het taxigebruik over de hele linie terug. Het effect op het (eigen) autobezit lijkt gering.

Gemeente Den Haag stippelt route uit voor autodelen

Gemeente Den Haag stippelt route uit voor autodelen

Gemeente Den Haag heeft ambities om een duurzame, gezonde en leefbare stad te worden. De komende maanden wordt in dit kader een nieuw stimuleringsprogramma ontwikkeld voor autodelen met vernieuwende maatregelen, waaronder het mogelijk maken van stadsbrede parkeervergunningen voor initiatieven die autodelen stimuleren. Specifieke aandacht is er voor het delen van elektrische auto's.

Peer-to-peer autodelen als kans voor autodealers?

Peer-to-peer autodelen als kans voor autodealers?

De Belgische importeur van Volkswagen, Audi, Seat en Skoda sloot een deze week een deal met Drivy, het Franse peer-to-peer autodeel platform. Een aantal dealers gaat hun vervangwagens aanbieden op het platform van Drivy, waardoor ze hopen hun vloot te "optimaliseren en rendabiliseren". Drivy heeft er een paar extra auto's bij op het platform en zo ontstaat een mooie fusie tussen traditionele en nieuwe mobiliteitsdiensten.

Amsterdam loves shared mobility!

Amsterdam loves shared mobility!

As the sharing economy continues to expand globally, perhaps nowhere is it moving as fast and furious as in the mobility sector. With the expansion of carsharing, ridesharing and ride-sourcing as well as platforms that emphasise access over ownership, mobility initiatives are helping drive the sharing economy.

Hoe stellen we ons brein in op gebruik in plaats van bezit?

Hoe stellen we ons brein in op gebruik in plaats van bezit?

Aristoteles wist het al: "Uiteindelijk ligt rijkdom veel meer in het gebruik dan in het bezit.” Volgens de Griekse wijsgeer is het goed dat er privé-eigendom is, maar is het nog beter als mensen dit eigendom gemeenschappelijk kunnen gebruiken. Trendwatchers voorspellen een omslag van bezit naar gebruik. Het al dan niet bezitten van dingen beïnvloedt ons handelen sterk. Hoe werkt dat precies en wat betekent dit voor autodelen?

Mobiliteitskeuze vs. Autobezit

Mobiliteitskeuze vs. Autobezit

Autobezit is duur en beperkt je vrijheid. Omdat de auto al voor de deur staat, is dat ook vaak het gekozen vervoersmiddel. Voor hetzelfde maandbudget kun je beschikken over keuzevrijheid. Een auto voor af en toe met een ruim aanbod aan type auto's, het OV, een taxi voor na een avondje stappen, meerijden en onbeperkt lopen en fietsen. Grote kans dat er zelfs nog geld over blijft voor leuke dingen, zoals een avondje uit.

Duitse overheid ondersteunt autodelen met nieuwe wet

Duitse overheid ondersteunt autodelen met nieuwe wet

In Duitsland wordt al twee jaar gewerkt aan een nieuwe wet voor autodelen, die nu bijna af is. Goed nieuws voor de 'booming car-sharing market' van het land. Handelsblatt haalt de minister van transport Alexander Dobrindt aan: “Het doel is om de deelstaten te helpen speciale parkeerplaatsen te creeren voor deelauto's. 

Auto- en fietsdelen in Belgie het hipster stadium voorbij

Auto- en fietsdelen in Belgie het hipster stadium voorbij

Bij onze zuiderburen groeit de populariteit van deelfietsen en autodelen. 'De tijd is voorbij dat het delen van fietsen en auto’s alleen iets is voor een kleine groep milieubewuste alternatievelingen', zegt mobiliteitsexpert Kris Peeters. ‘De deelfietsen en -auto’s beantwoorden aan een praktische nood: je hebt geen brede gang of fietsenstalling nodig om je fiets te zetten en geen garage om je auto kwijt te kunnen. In Antwerpen is het intussen al zo ver gekomen dat sommigen zelfs liever niet met hun eigen auto rijden uit schrik om geen parkeerplaats meer te vinden. Daarbij komt dat deelauto’s gebruiken veel goedkoper is dan met een eigen wagen rondrijden.’

One-way sharing Autolib worstelt met business model

One-way sharing Autolib worstelt met business model

Autolib in Parijs, een one-way autodeel systeem, heeft moeite om het juiste business model te vinden. Vijf jaar na de lancering, is de dienst snel gegroeid tot het grootste one-way autodeel platform ter wereld qua auto's en leden. Ondanks de populariteit en groei is het platform nog niet winstgevend. Waar het aantal leden 'per auto' omhoog gaat, gaat het gebruik omlaag. Waarschijnlijk vanwege de afgenomen beschikbaarheid. Wat moet er gebeuren om deze dienst in het Parijse straatbeeld te houden? Het adviesbureau 6t schrijft een beschouwing. 

Ook Wassenaar krijgt een Greenwheels

Ook Wassenaar krijgt een Greenwheels

Wassenaar kent een groot aantal Greenwheels-gebruikers dat al veelvuldig gebruik maakt van het inmiddels 1.700 auto’s tellende wagenpark, maar toe nu toe konden zij in de eigen woonplaats nog niet over een deelauto beschikken. “De gemeente Wassenaar wil het autodelen graag faciliteren, omdat het bijdraagt aan het beperken van autobezit, het selectiever gebruik van de auto en daarmee aan een reductie van broeikasgassen,” aldus wethouder van Doorn. “Minder autobezit betekent dat er minder ruimte nodig is voor geparkeerde auto’s.

Deelauto aanbieder in Berlijn komt met 'miles not minutes'

Deelauto aanbieder in Berlijn komt met 'miles not minutes'

In het voorjaar van 2017 gaat een nieuwe autodeel dienst live in Berlijn: Drive By. Bijzonder aan deze dienst is dat zij alleen per kilometer gaan afrekenen en niet op tijd, zoals de meeste van hun concurrenten doen. Zo kun je volgens de oprichter relaxter een auto huren, je hoeft niet naar de tijd te kijken.