Een aantal organisaties als de NS, ANWB, RAI-vereniging en gemeentelijk vervoersbedrijven hebben krachten gebundeld om een punt te maken. Ze pleiten voor één minister voor Mobiliteit en een miljard euro extra per jaar én fors inzetten op duurzame en slimmere manieren van vervoer.
Het aantal treinreizigers met 2 procent is toegenomen, in de steden 5 procent. Op de wegen wordt de komende jaren 38% stijging verwacht. Tijd om in te zetten op nieuwe technologie om mensen én vracht slimmer en sneller te laten reizen, dus ook voor deelmobiliteit!
Amsterdam groeit, maar wil voorkomen dat dit leidt tot een openbare ruimte vol geparkeerde auto’s. Daarom is het straks niet meer vanzelfsprekend dat kopers of huurders van een nieuwbouw woon- en bedrijfsgebouwen een straatvergunning kunnen krijgen. Ook wordt de parkeernorm verlaagd. Parkeerplekken komen in of onder het nieuwe gebouw. Hiermee hoopt de gemeente meer ruimte te creëren voor voetgangers en fietsers, en inspelen op toekomstige ontwikkelingen, zoals de verwachte groei van deelautoconcepten.
Het internationale ZipCar en CarAmigo (peer-to-peer autodelen) gaan in Brussel een nauwe samenwerking aan. Dit lijkt misschien gek, want het zijn immers toch concurrenten? Zo zien zij het zelf niet. Ze zien elkaar als aanvullend op de eigen service. Waar de ZipCar auto's alleen in de stad worden gebruikt voor korte ritten, worden de CarAmigo vaak voor langere ritten of meerdere dagen gebruikt worden. Zo bieden ze samen een vollediger aanbod aan iemand zonder auto of tweede auto. Zo maken ze samen autodelen groter!
Gemeenten en provincies willen onder andere door slimme mobiliteit gezondere en aantrekkelijkere stedelijke woonomgevingen creeren. Parkeernormen, die bepalen hoeveel (inpandige) parkeerplaatsen er bij elke nieuwbouw woning moeten komen spelen daarbij een belangrijke rol, maar zijn vaak gebaseerd op verouderde verwachtingen van groeiend autobezit in de stad. Dit staat projectontwikkelaars en corporaties in de weg. Het zorgt voor onnodige kosten, lege parkeerplaatsen, suboptimaal gebruik van stedelijke ruimte en dus minder en duurdere woningen. Steden met ambities voor duurzame stedelijke mobiliteit, moeten met lef sturen op parkeren en autobezit.
In deze serie geven vrouwen werkzaam in shared mobility wereldwijd hun mening over de toekomst van autodelen. In de eerste serie o.a. Susan Shaheen, dé internationale expert op gebied van autodelen en Emily Fleck, directeur van de Car Sharing Association. In de tweede serie, o.a. Ananda Groag, van eigen bodem.
Op Verkeersnet.nl publiceert Peter Jorritsma (KiM) een FAQ check over autodelen.
Hij schets hierin de (te) optimistische voorspellingen die er al sinds de lancering van Witkar in 1968 in Nederland zijn over autodelen. Met andere woorden: autodelen staat al jaren op het punt van doorbereken. Interessante analyse over de reden waarom autodelen (nog) niet is doorgebroken. Volgens Jorritsma komt dit vooral omdat autodelen moet 'opboksen tegen de dominante cultuur van privébezit in de westerse wereld. Hij baseert zich in dit artikel helaas wel op de verkeerde cijfers, waardoor het beeld wat wordt geschetst negatiever overkomt dan de werkelijkheid.
Amsterdam, 24 november 2016 Parkeertarieven voor deelauto’s variëren van gratis tot ruim €1.800 euro per jaar. De Green Deal Autodelen zette de tarieven van 2015 voor een vaste deelauto parkeerplaats op een rij en ontdekte weinig logica. In Leeuwarden Centrum is een deelautovergunning bijvoorbeeld even duur als Amsterdam-Zuid. Almere spant de kroon; een deelautovergunning in een Almeerse buitenwijk is ruim tweemaal zo duur als dezelfde vergunning in het centrum van Amsterdam. In Diemen en Purmerend zijn de tarieven het laagst of zelfs kosteloos.
In Finland they are a few steps ahead when it comes to smart mobility. This has been going on for some years, Helsinki was the first city to experiment with on demand public transport: the Kutsuplus. And now they are the first city with a MaaS (Mobility as a Service) app: Whim. Read Samantha's experience visiting Helsinki to speak on a smart city conference.
Leentje, onderdeel van de campagne rondom delen van Centraal Beheer Achmea, gaat nog een keer op stap met een deelauto.
Centraal Beheer Achmea lanceerde een nieuwe campagne rondom delen. De hoofpersoon Leentje leent uiteraard ook een auto, kijk wat er gebeurt.
Greenwheels heeft een eigen applicatie uitgebracht. Met Greenwheels worden auto’s met meerdere leden gedeeld en via de Greenwheels app wordt dit nog makkelijker gemaakt. Hiermee wordt niet alleen het milieu bespaard, maar ook je portemonnee.
By 2025, almost 60% of the world’s population will be living in urban areas. Congestion, lack of public space and high level emissions are just three problems we will have to overcome. It’s obvious not every household can own one or more private cars in those cities. “Public transport will remain the backbone of cities”, explained UITP Secretary General Alain Flausch at the 2016 UITP congress in The Hague. But if we want to benefit fully from mass transit systems, modal shift policies must be revitalized and we have to embrace the sharing option. Flemish public transport company “De Lijn” is bringing this into practice with intelligent online promotion campaigns.
Read more...