Afgelopen zaterdag reed een wagen van Poppy met hoge snelheid door een rood licht. Toen hij moest uitwijken voor een auto verloor de bestuurder de controle over de wagen, waarna het voertuig over de kop ging en waarop de vier inzittenden zijn weggerend. Dit incident was groots in het nieuws.

Eerder al is een wagen van Poppy gebruikt door jongeren die aan joyriding deden, waarbij zij de auto in de prak reden op een parkeerterrein. Binnen een korte periode van drie maanden tijd zijn er dus twee deelauto's van Poppy total loss gereden in Antwerpen. Is dit domme pech of zijn deelauto's gevoeliger voor misbruiken dan een auto die in iemands eigendom is?

Verschillende deelauto-initiatieven geven in een reactie aan dat onervaren bestuurders en jonge bestuurders vaak uitwijken naar deze dienstverlening, omdat er weinig andere opties voor hen zijn om auto te rijden. Maar dat betekent natuurlijk niet dat de het gehele klantenbestand bestaat jong en onervaren bestuurders. We kunnen niet slechts focussen op de uitzondering op de regel. Wel wordt zo weer extra duidelijke dat een goede verzekering een randvoorwaarde is voor autodelen. 

Wat betekent dit voor de deelautoplatformen? Bij Poppy worden de voorwaarden nu aangescherpt: het bedrag van de verzekering wordt verhoogd en een bestuurder moet nu minstens 24 maanden rijervaring hebben. Het verhogen van de kosten kan mogelijk de drempel verhogen voor de vraag naar deelauto's. En dat is jammer, want terwijl de grote meerderheid kiest voor de deelauto om ecologische of sociale redenen, voert deze hele kleine meerderheid de kosten op. Hoe gaan we om met de uitzondering op de regel?

 

Comment