Uber kennen we vooral van de taxidienst en misschien ook van UberEats. Het internationale bedrijf ze nu een nieuwe koers in. In de US zullen de traditionele taxiritten in de app worden uitgebreid. De app zal opties geven om een deelfiets te pakken, zelf een auto te huren en het openbaar vervoer te gebruiken, een flinke stap richting Mobility-as-a-Serivce (MaaS).

In San Francisco werken Uber en Getaround -een peer-to-peer autodeelplatform- al een tijdje samen om dagelijks autoverhuur aan te bieden aan chauffeurs die voor Uber willen rijden, maar zelf geen auto hebben. Nu zal deze optie niet alleen meer beschikbaar zijn voor Uber-drivers, maar voor iedereen die de app gebruikt. Uber's hoofd productmanagement Jahan Khanna: "Zonder deze optie kan het platform niet concurreren met individueel autobezit. We willen individueel autobezit verminderen en het aanbieden van autoverhuur via de Uber app is een belangrijk aspect hierin.".

Naast het inzetten op deelauto's zet Uber ook in op deelfietsen -met de aankoop van deelfiets startup Jump- en wordt de optie om te reizen met het openbaar vervoer toegevoegd aan de app. Uber's CEO Dara Khosrowshahi: "Ik wil dat het mogelijk is om een Uber te pakken naar de metro... en als je uitstapt dat de volgende Uber alweer staat te wachten om je naar de eindbestemming te brengen.". Er wordt dus geëxperimenteerd met het aanbieden van een meer holistische manier van reizen en zo werkt Uber aan de weg om autobezit te verminderen. 

 

Comment