In het bedrijfsleven is het voor veel ondernemers nog de norm om een eigen auto te hebben. Deze ondernemers kozen bewust voor een autoloos bestaan en verplaatsen zich per fiets, trein, Uber of deelauto.

Karina Tiekstra is algemeen directeur van online-autodeelplatform MyWheels en heeft vorig jaar haar auto weggedaan. "‘Ik heb twintig jaar een eigen auto gehad, omdat ik dat vanzelfsprekend vond. Terwijl het in Amsterdam helemaal niet handig is. Zo’n anderhalf jaar geleden werd ik algemeen directeur bij MyWheels, Toen begon het hebben van een auto wel te knagen. Ik gebruikte hem eigenlijk te weinig en ik begon al die stilstaande auto’s waar ik in de straat elke dag tegenaan keek, steeds irritanter te vinden. Soms heb ik de neiging een plakkertje op zo’n portier te doen. En als dat na een maand nog niet is gescheurd, de eigenaar te vragen of hij niet eens moet gaan autodelen. Ik reis nu met de trein, in combinatie met de fiets, en ik maak gebruik van deelauto’s. Bij mij in de straat staat er een en als die niet beschikbaar is, moet ik twee minuten fietsen voor de volgende. Dat werkt prima. Zonder eigen auto is het voor mij ook goedkoper. Toen ik het goed ging uitrekenen, kwam ik erachter dat die auto me bijna vierhonderd euro per maand kostte. Met alle alternatieven die ik nu gebruik, ben ik veel voordeliger uit."

Joris van Kruijssen is medeoprichter van de app Relive. "Het is voor mij op dit moment niet praktisch zelf een auto te hebben. In de steden waar ik heb gewoond vond ik een auto vooral onhandig. Op de fiets was ik vaak sneller op een bestemming dan met de auto. Als ik verder weg moet, gebruik ik het openbaar vervoer en af en toe leen ik een auto."

Homam Karimi is ceo en oprichter van het leerplatform Studytube. "Het hele idee van het hebben van een auto vind ik beklemmend. Bovendien betaal je zoveel geld aan wegenbelasting, onderhoud, brandstof en parkeren, dat je hem wel heel veel moet gebruiken. Als kind leerde ik al dat het beter voor het milieu is om geen auto te hebben. Ik reis vaak met Uber of met de trein. Gedurende een treinrit van een uur, handel ik zo tien e-mails af. Zelf autorijden vind ik zonde van mijn tijd. Een auto is voor mij geen statussymbool. Als je maatschappelijk impact hebt en iets uitzonderlijks doet, ben je wat mij betreft succesvol."

Lees het hele interview hier.

Comment