Tijdens het WOCOMOCO evenement in Berlijn heeft Autodelen.net het Share North project gepresenteerd. Het WOCOMOCO (World Conference on Collaborative Mobility) vond 18, 19 en 20 oktober plaats en ging over gedeelde mobiliteit. Autodelen.net wil naar aanleiding van het evenement een paar tips geven hoe lokale overheden gedeelde mobiliteit kunnen inzetten. 

Want volgens Autodelen.net hebben lokale overheden de sleutel in handen om autodelen te laten slagen. Zij hebben invloed op verschillende onderwerpen die belangrijk zijn om autodelen te introduceren, zoals de lokale politiek, het vormen van publieke ruimte en het definiƫren van parkeerstandaarden. Bovendien hebben zij de mogelijkheid om direct te communiceren met inwoners en potentiƫle gebruikers.

Vaak zijn plattelandsgebieden probleemgebieden om autodelen te laten slagen. Daarom geeft Autodelen.net praktische suggesties voor lokale overheden om gedeelde mobiliteit in te zetten voor plattelandsgebieden.

1. Plan het: Begin met de huidige situatie en bedenk ambities, realistische doelen met tussentijdse doelstellingen.
2. Begin met het delen van de eigen vloot: Wees een rolmodel en geef het goede voorbeeld.
3. Promoot gedeelde mobiliteit in het algemeen: mensen kennen vaak niet de vele mogelijkheden van gedeelde mobiliteit.
4. Op elk niveau permanente promotie: Gedeelde mobiliteit is relatief nieuw. Promotie is nodig. Informeer over gedeelde mobiliteit in het algemeen, maar ook naar specifieke doelgroepen, in specifieke gebieden, etc. En het meest belangrijk: communicatie moet telkens herhaald worden, omdat beginnen met delen een mentaal proces is dat tijd kost.
5. Leg de focus niet op de eerste auto: In steden is het best makkelijk om zonder eigen auto te leven. Op het platteland is dat moeilijker. Zet daarom geen vraagteken bij het hebben van een eigen auto, maar vraag of het hebben we een tweede (of zelfs een derde) auto nodig is? Deelauto's zijn vaak een goed alternatief voor deze auto's. 
6. Werk samen: Vind de juiste partners en probeer niet het wiel opnieuw uit te vinden. Het samenbrengen van expertises is een goede manier voor succes.
7. Wees creatief: Bezittingen die nauwelijks gebruikt worden kunnen gedeeld worden en meer effectief gebruikt worden.
8. Weest geduldig: Dit is erg belangrijk. Verwacht geen succes op dag 1 of zelfs het eerste jaar. Blijf doorzetten, herhaal de acties en pas aan als dat nodig is. Je zal ontdekken dat het uiteindelijk zal lukken.

Het hele artikel is te lezen op de website van autodelen.net.

Comment