Niet alleen in Nederland, ook in de buurlanden België en Duitsland zit autodelen flink in de lift. Dat blijkt uit twee studies die afgelopen weken zijn verschenen. Gisteren maakte het Duitse Car Sharing Verband bekend dat het aantal autodelers is gestegen met 16,6% tot 2,46 mln en het aantal deelauto’s met 12,5% tot 20.200. 

 

Station-based is ruggegraat Duitse autodelen

Opvallend is dat vooral het station-based autodelen is gestegen. Het Verbund constateert een bovengemiddelde groei van 21,5% nieuwe klanten van station-based autodeelaanbieders. Free-floating aanbieders hebben afgelopen jaar ook beduidend meer klanten gekregen, echter deze groei blijft steken op 14,9%.

Het Verband is verheugd over de grote groei van het stationbased autodeelaanbod, aangezien “meerdere wetenschappelijke studies in 2018 hebben aangetoond dat deze variant een uitermate verkeersontlastende werking heeft”.

 

Autodeelinitiatieven verdubbeld in België sinds 2015

In België zijn de cijfers zo mogelijk nog indrukwekkender. Kijk je alleen naar Vlaanderen, dan is het aantal autodelers in twee jaar gestegen met 250%. In Brussel is dit zelfs 350%, zo blijkt uit het onderzoek van Autodelen.net. Wel is het zo dat Vlaanderen en Brussel ook met name de groei van heel België bepalen. Autodelen.net vergelijkt de cijfers voor het gehele land met die van 2015 en constateert dan een verdubbeling van het aantal autodeelinitiatieven.

Een ander opvallende constatering volgens de organisatie is dat “nieuwe startups steeds resoluut voor elektrisch autodelen kiezen”. De 450 elektrische deelwagens in België vormen 7% van de gehele deelautovloot. Dat is vergelijkbaar met Nederland, waar in 2018 6,5% van de deelautovloot uit elektrische auto’s bestond. 

“CarSharing in Deutschland weiter auf Wachstumskurs” – meer uitkomsten en grafieken hier

“Autodelen stijgt exponentieel in België” – lees het persbericht hier

Comment