De komende tien jaar moeten er 1 miljoen woningen bijkomen in ons land. Betty de Boer, voorzitter van de Green Deal Autodelen II, ziet daarin een rol weggelegd voor autodelen/deelmobiliteit.
Die nieuwe woningen zullen vooral binnen stedelijk gebied komen, met een (nog) grotere druk op de openbare ruimte tot gevolg. Als al die 1.000.000 huishoudens gemiddeld één (of meer!) auto bezitten, dreigt er een parkeerprobleem. Een mooie reden om extra in te zetten op autodelen?
Betty: “In de krappe binnensteden zet je openbare ruimte graag in voor speeltuintjes en recreatie”. We hebben de negen miljoen auto’s al aangetikt en nu hebben we een woningbouwopgave van 1 miljoen woningen. Als je voor al die extra auto’s parkeerplaatsen moet creëren én daarop de infrastructuur moet aanpassen, heb je een gigantische opgave als overheid. In coronatijd had je met 8% minder auto’s op de weg 50% minder files. Je kunt wel doorgaan met het verbreden van snelwegen, maar het onderliggende wegennet loopt gewoon vast. Daarom moet je zoeken naar creatieve oplossingen.
En daar komt deelmobiliteit in beeld. “31 augustus hebben we in een kennissessie nog met de City Deal-partners gesproken. Gemeenten en projectontwikkelaars zijn ook creatief op zoek naar oplossingen voor deelmobiliteit. Want daarmee heb je, inderdaad, een belangrijke deeloplossing voor die 1 miljoen nieuwe woningen. Dat is ongelooflijk belangrijk, want je voelt op je klompen aan dat er bij een nieuw kabinet meer geld nodig is voor onderhoud van bruggen en wegen. Tegen die context gezien is deelmobiliteit een ongelooflijk belangrijke kans. Het biedt namelijk meerdere oplossingen: openbare ruimte creëren en het levert een financiële besparing voor zowel de overheid als de bewoners op. Het grote voordeel van autodelen is ook dat autorijden voor mensen met een kleine portemonnee bereikbaar wordt.”
Betty licht toe: “Als je in een woonwijk neerstrijkt en je kunt je vervoer regelen via deelmobiliteit, e-bike of OV, scheelt je dat honderden euro’s per maand in je portemonnee. Denk aan tanken, belasting, onderhoud. En je krijgt meer woning voor je geld, want een parkeerplaats kost in aanleg gemiddeld 25.000-35.000 euro. Dat scheelt dus enorm in de aanschaf van een nieuwbouwwoning.
En alle overheden scheelt het ook als je de groei van het aantal auto’s kunt afremmen: het scheelt ruimte in het bestaand stedelijk gebied en het scheelt wegenonderhoud.
Doordat je bij deelmobiliteit met lagere parkeernormen werkt, hou je de steden bereikbaar en kun je de ruimte op een andere manier inzetten. Zo creëer je een ander soort wijken, waar het prettiger verblijven is. Dus winst in ruimte en in de portemonnee van alle betrokken partners. Daarom is deelmobiliteit een enorme kans,” sluit Betty af.