Niet het aantal aanbieders, de doelgroep of het soort voertuigen bepaalt of autodelen kan slagen. Nee, de grootste factor die bepaalt of autodelen ergens voet aan de grond vindt is het beleid van de gemeente. Daarom hebben Advier en Deloitte België in opdracht van DG Reform en het Ministerie van IenW het “Trainingsprogramma Autodelen” ontwikkeld. Dat is erop gericht om kennis te delen en gemeentes te ondersteunen.
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en DG Reform bieden een trainingsprogramma autodelen voor 30 gemeenten. Deloitte en Advier verzorgen deze trainingen in de loop van 2020/2021. Daarnaast wordt er samen met CROW en de Green Deal Autodelen een toolkit autodelen ontwikkeld.
In december vonden de eerste (online) trainingen plaats. 30 enthousiaste gemeentes sloten aan om meer te weten te komen over de achtergrond, het beleid en de communicatie rondom deelmobiliteit. Ze leren niet alleen van de experts: omdat gemeentes met elkaar in een training zitten, kunnen ze ook onderling kennis en ervaring uitwisselen.
Doel
Deelnemende gemeenten krijgen handvatten om het belang van autodelen te kennen, de rol van de gemeente te bepalen en een gemeentelijke visie te ontwikkelen. Daarmee kunnen ze de ontwikkeling van autodelen versnellen en bijdragen aan de mobiliteitstransitie.
Webinars
Voor alle gemeenten wordt er een serie webinars georganiseerd over autodelen.
Meer informatie hierover is te vinden op de website van het CROW.
De eerste webinar is op 11 februari 2021.
Meer informatie
Voor vragen over het trainingsprogramma kunt u contact opnemen met Steven van Noten.