Waar komt je interesse voor autodelen vandaan?

“Ik woon in Veenendaal en wij hebben één gezinsauto waar we het prima mee redden. Mochten we toch onverhoopt nog een auto nodig hebben, wat echt heel uitzonderlijk is, dan lenen we die van familie. In onze nogal doorsnee woonwijk zie ik standaard twee of soms wel drie auto’s bij een woning staan. En die auto’s staan vaak stil. Ik denk dat we de helft van de auto’s in onze buurt weg zouden kunnen doen als we een aantal auto’s met elkaar gaan delen. De straat zou er veel beter uit zien als er minder auto’s staan.”

Ben je bekend met de Green Deal Autodelen?

“Autodelen is een onderdeel van het klimaatakkoord. Ik vind het een goed initiatief. De huidige mobiliteit zorgt voor een slechte luchtkwaliteit en veel CO2 uitstoot. We moeten toe naar een systeem met minder auto’s, en de auto’s die rijden moeten schoon zijn. In de stad zie je al de ontwikkeling ontstaan dat mensen geen eigen auto meer willen, maar gebruik willen maken van mobiliteit. In de stad heb je goede ov verbindingen. Je ziet al een verandering bij de jongere generatie, die willen mobiel zijn en de auto is dan slechts een middel.

Zou er binnen het totale autogebruik in Nederland een grotere rol weggelegd moeten zijn voor autodelen richting 2030?

“De doelstelling voor nu is om eind volgend jaar 100.000 deelauto’s en 700.000 gebruikers te hebben. Het aantal gebruikers is nu al gehaald, wat echt een super resultaat is. Dat laat zien dat het gebruik per deelauto hoog is. Maar hier moet het natuurlijk niet bij blijven. Het aantal deelauto’s is geen doel op zich. Mensen moeten een omslag maken in denken over mobiliteit en de manier waarop ze zich verplaatsen. Het aantal verplaatsingen is enorm toegenomen. Ons huidige mobiliteitsgedrag is onhoudbaar, het is te belastend voor de aarde.”

Carla Dik Faber

Carla Dik Faber

Is het een goed idee om autodelen hetzelfde te belasten als het openbaar vervoer?

“Het is een interessante gedachte. Als autodelen wordt gezien als openbaar vervoer zijn we in staat om ons ov netwerk nog fijnmaziger te maken. Dan heb je het over een deur tot deur reis, je pakt de hele keten van vervoer. We hebben nu een kans om het een enorme push te geven. Ik heb liever dat Nederland koploper is en dit als eerste EU-land doet, dan dat we achterover leunen. Het past ook bij de schaal van Nederland. Het is wel lastig om bij voorbaat ‘ja’ te zeggen. Maar alles wat autodelen kan stimuleren vind ik de moeite waard om te onderzoeken

Geeft het Rijk voldoende aandacht aan autodelen?

“Het valt me op dat we het er weinig over hebben. Het gaat nu vooral over de verduurzaming van de auto, minder emissie, volledig elektrisch et cetera. Maar we hebben het te weinig over het aantal auto’s in Nederland. Neem bijvoorbeeld de subsidieregeling voor tweedehands en nieuwe elektrische auto’s voor particulieren. Die loopt goed, en ik heb vervolgens meerdere keren  Kamervragen gesteld of ook elektrische deelauto’s daaronder konden vallen. Het antwoord was helaas nee, het is te ingewikkeld. Maar laten we kijken wat er dan wél kan. De regel moet niet centraal staan maar het doel, en dat is meer autodelen en meer elektrische mobiliteit. Daar wil ik me voor inzetten, meer stimulering vanuit de Rijksoverheid om autodelen te bevorderen.”

“En nu heeft de overheid een publiekscampagne: Iedereendoetwat. Deze campagne is er voor mensen die aan de slag willen om te verduurzamen maar niet weten hoe. Maar hoeveel mensen weten daar nu van af? Ook weinig Tweede Kamerleden wisten van het bestaan van deze campagne. De promotie van deze campagne moet beter, bij wijze van spreken net zoals de Staatsloterij die iedereen wél kent maar waarbij je alleen maar geld verliest. Kom eens als overheid met een gelikte campagne over duurzaamheid, bijvoorbeeld rondom het journaal of voetbalwedstrijden. Zorg dat het echt bij de mensen binnen komt.”

Wat zou een droombeeld voor autodelen zijn?

“Het ideaalbeeld wat ik heb is als elk huishouden de tweede auto weg doet en gebruik gaat maken van deelauto’s. Dat zou echt gaaf zijn. De auto domineert het straatbeeld. Denk aan alle openbare ruimte die je terug krijgt als je een kwart van alle parkeerplaatsen zou kunnen schrappen. De steden zouden veel mooier en beter leefbaar worden.”

Comment