Negen nieuwe deelnemers sloten zich aan bij de Green Deal Autodelen II en drie bij de City Deal Elektrische Deelmobiliteit in stedelijke gebiedsontwikkeling.

Groepsfoto bijtekenmoment.jpg

Negen nieuwe Green Deal-leden
Het bijtekenmoment/prijsuitreiking in het Haagse Conference Centre New Babylon werd gehost door Betty de Boer, voorzitter van Green Deal Autodelen. Een voor een riep zij de leden erbij om zich even voor te stellen. Te beginnen met de negen nieuwe Green Deal-deelnemers:

  • P10 is een samenwerking van (meer dan tien) grote plattelandsgemeenten die ‘mobipunten’ ontwikkelen waar je, naast mensen, ook post en boodschappen oppikt.

  • CDMN / Mobiliteit Samen stimuleert lokale gemeenschappen tot coöperatief elektrisch autodelen; in hun ogen de allerbeste vorm van autodelen.

  • Team Smart Mobility van de Gemeente Eindhoven heeft te maken met een flinke verdichtingsopgave en werkt aan een autoluwe Eindhovense binnenstad.

  • Autoverhuurbedrijf Hertz gaat in 2020 flink uitpakken met elektrische auto’s, en ziet de markten voor autodelen en -verhuur naar elkaar toe groeien.

  • Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) spreekt van een droomhuwelijk tussen elektrisch rijden en autodelen.

  • Bij Vervoerregio Amsterdam komen veel vragen binnen uit 15 gemeentes. Die willen ze beter beantwoorden, onder meer via kennisdeling tussen de verschillende ‘deals’.

  • Zuid-Limburg Bereikbaar zet vooral in op spitsmijden en CO2-reductie en hoopt in eerste instantie veel kennis op te halen uit het Green Deal netwerk.

  • Mobiliteit Van Ons wil honderd lokale energiecoöperaties in het noorden van het land voorzien van deelauto’s.

  • Mobi Nederland ziet dat er jaarlijks nog 100 miljoen euro aan kilometervergoedingen wordt ingediend, en dat daar dus veel (CO2-besparing) te winnen is.

City Deal plus drie
De City Deal Elektrische Deelmobiliteit, het ‘kleinere zusje’ van de Green Deal, houdt zich bezig met het bevorderen van elektrische deelmobiliteit in steden. Doel is het verminderen van het aantal parkeerplaatsen voor nieuwbouwprojecten. Ook de City Deal verwelkomt nieuwe ondertekenaars. De drie nieuwe deelnemers in hun eigen woorden:

  • Forum Invest ontwikkelt projecten in Amstelveen, en denkt de ‘hoge parkeernorm’ aldaar te kunnen halveren, om te beginnen met tien deelauto’s voor een flatgebouw.

  • AM ontwikkelt 1300 woningen in Amsterdam en richt zich op zo veel mogelijk deelauto’s en op zo min mogelijk parkeerplaatsen.

  • Buurauto ziet elektrische deelauto’s als een soort batterijen op wielen, en gelooft in e-parkeergarages die fungeren als een soort buurtbatterijen.

Mobiel landje
Na de daadwerkelijke ondertekening per deelnemer, sloot minister Van Veldhoven het uur af. “We mogen trots zijn op zo veel nieuwe deelnemers. Er is een enorm momentum aan het ontstaan rond autodelen”, zei ze tegen de zeventig aanwezigen. “We zijn een heel mobiel landje: jaarlijks reizen we 13.000 keer de wereld rond met elkaar. Daar hebben we nogal wat voor nodig, dus als we dat een tikje efficiënter maken, hebben we veel te winnen. De Green Deal en City Deal dragen daar enorm aan bij. Nederland is wereldwijd een van de koplopers in autodelen, omdat wij met partijen om tafel gaan die elkaar van nature niet nodig hebben. Daardoor kunnen wij best practices delen en opschalen, wat het interessanter maakt voor marktpartijen om in te stappen. Dat is de kracht van deze deals!”

Comment