CapGemini vroeg meer dan 8000 consumenten in 8 landen naar hun mening over auto's in verschillende fases: interesse in aankopp van een auto, aankoop, bezit en vervanging. Hoe zien zij de toekomst van de auto voor zich? 

In het rapport worden autodeel diensten (Car2Go), vervoer op afroep (Uber), mobiliteitspakketten (OV, fiets, auto combi) en meerijd-diensten (BlaBlacar), geschaard onder de noemer 'Mobility services' steeds populairder. 50% van de respondenten geeft aan dat de toegang tot een ruime keuze aan auto's en diensten wordt gewaardeerd. 

Maar liefst 34% zien mobiliteitsdiensten als een volwaardig alternatief voor autobezit. Dit is een groeiend besef en veelbelovend resultaat.

Veel van de ondervraagden, 56%, zien dit soort diensten echter nog als aanvullend op eigen autobezit. Zij zien deze diensten ook deels als onderdeel van het aankoop proces voor een eigen auto. Zo kunnen zij via deze diensten verschillende merken uitgebreid testen voordat ze tot een keuze komen. Dit is geen rare uitslag, omdat de 8000 consumenten allemaal in een bepaalde fase van aankoop of bezit van een auto zaten. Zo is het grootste deel van de vaste gebruikers van mobiiteitsdiensten zonder auto en zonder aankoopplannen hier buiten gelaten. 

66% van de consumetnen geeft ook aan dat het automerk van belang is in de beslissing om te gaan autodelen of niet. 

Andere bevindingen over de auto waren: 

  • Dealers zijn steeds minder de meest aangewezen bron van informatie
  • Men ziet steeds meer in het online aanschaffen van een auto
  • Steeds meer consumenten zijn bereid om een auto van een tech platform te kopen in plaats van een gevestigd automerk
  • Zelfrijdende technologie is een game changer, waar consumenten ook graag voor willen betalen
  • Elektrisch rijden maakt mensen nieuwsgierig, maar ze lopen er nog niet massaal warm voor. Op dit moment wordt deze optie als te duur en te ingewikkeld gezien door de respondenten

Lees meer

Comment