Dit is een samenvatting van een artikel geschreven door Pieter van de Glind (co-founder van shareNL), in samenwerking met Edward Zevenbergen (ontwikkelingsmanager bij BPD) en Sander Klaver (marktanalist bij BPD) en is gepubliceerd bij BPD en op de shareNL website. Hele artikel lezen

De afgelopen jaren zijn we steeds meer zaken online gaan delen. BPD heeft de invloed van de deeleconomie op het wonen verkend; vorig jaar zijn ruim 1.200 verhuisgeneigde Amsterdammers ondervraagd over hun woonwensen in relatie tot de deeleconomie. Er komt naar voren dat een positieve attitude bestaat tegenover het delen van zaken; maar op hetzelfde moment geven respondenten wel aan dat in de praktijk het feitelijk gebruik van de deeleconomie beperkt is.

Wat willen we delen?
Van 14 voorgelegde zaken vinden respondenten bij de volgende nieuwbouwwoning de fietsenstalling veruit de populairste voorziening om met buren of buurtgenoten te delen, daarna kluisjes voor postpakketten en boodschappen en daarna een werkruimte met gereedschappen. Ook een afzonderlijk vertrek voor de verhuur met een eigen ingang en faciliteiten wordt aantrekkelijk gevonden.

Deelauto
Wanneer een woning met een parkeerplaats wordt gezocht, is voor gemiddeld 1 op de 5 respondenten een deelauto een alternatief voor een eigen auto. Van de respondenten die een deelauto een alternatief voor de eigen auto vinden èn de respondenten die aangegeven hebben geen parkeerplaats te willen, geeft 40% tot 50% aan gebruik te zullen maken van een deelauto wanneer het mogelijk is deze bij de volgende woning te huren.

De huidige attitude ten aanzien van de deeleconomie zal verder veranderen en het feitelijk gebruik van de deeleconomie zal verder toenemen. Dit werkt door in hoe mensen willen wonen; het toepassen van ‘de woonwensen van morgen’ in vastgoedprojecten is voor projectontwikkelaars een interessante en uitdagende opgave en die BPD heeft opgepakt.

Innoveren is experimenteren
BPD experimenteert in Amsterdam in de projecten Holon House en APPartments volop met de deeleconomie. De projectontwikkelaar heeft de woontoren Holon House ontworpen waar compact en collectief wonen centraal staan. Door aspecten van de deeleconomie toe te passen zijn in het gebouw functies gecreëerd die voor een individu niet haalbaar zijn, zoals een gastenverblijf, gedeeld autogebruik, een muziekruimte, een bibliotheek, een kleine bioscoop en een sauna. Op de begane grond bevinden zich publieke werkplekken, parkeerplaatsen, een koffiebar en een terras. BPD is met de gemeente Amsterdam in gesprek over mogelijke locaties om het gebouw te realiseren.

APPartments
Op het Zeeburgereiland ontwikkelt BPD project APPartments. Het meest bijzondere van dit project is de plint van 750 m². Ontwikkelingsmanager Edward Zevenbergen: ‘Om van Zeeburgereiland een aantrekkelijk woongebied te maken, is het belangrijk dat er niet alleen wordt gewoond, maar een traditionele plintinvulling voldoet niet meer. Daarom zijn we op zoek gegaan naar nieuwe mogelijkheden. In dit project brengen we een aantal deelfuncties bij elkaar en dit concept gaat verder dan wat je op andere plekken ziet.’ Het concept gaat uit van minder bezit en meer delen. De voorzieningen in de plint staan open voor alle bewoners van Zeeburgereiland. Dat maakt het project extra bijzonder.

Mobiliteit
‘Stadsbewoners willen niet zozeer een auto, ze willen toegang tot mobiliteit. Er komen vier elektrische deel-BMW’s waar je via een app op in kunt intekenen voor een aantal uren. Als het lukt, komt de stroom voor de auto’s van het eigen dak. Bij de start zijn er zo’n tachtig parkeerplekken voor eigen auto’s, de verwachting is dat dit aantal in de toekomst afneemt en dat er steeds meer deelauto’s zullen komen.’ Bijzonder is dat de deelfuncties die in het gebouw aanwezig zijn elkaar kunnen versterken.

APPartments Zeeburgereiland

APPartments Zeeburgereiland


What's next?
Projectontwikkeling en deeleconomie zijn werelden die nog onvoldoende samenkomen. De kans is helder: de woning van de toekomst biedt tegen aanzienlijk lagere kosten meer toegang tot mobiliteit, gereedschap, sport-, woon- en werkruimte. In het verlengde van het project APPartments heeft BPD de website sharedlivingenvironment.nl gelanceerd om de wereld van vastgoed en sharing economy verder uit te bouwen. Op de website kunnen projectontwikkelaars, gemeenten en bedrijven in de deeleconomie hun projecten presenteren en ervaringen uitwisselen. Door kennis en ervaring te delen ontstaat er een basis om samen te kunnen werken en vorm te geven aan de stad van de toekomst.

 

Comment