Met een bijzondere samenwerking zorgen MyWheels en vervoersmaatschappij Syntus Utrecht dat het autodelen fors zal groeien. MyWheels heeft de techniek van de bestaande deelauto, een ingebouwde boordcomputer in de auto, beschikbaar gemaakt voor particuliere autodelers. Hierdoor is geen fysieke sleuteloverdracht meer nodig. Syntus Utrecht draagt haar steentje bij door bij 50 autobezitters in de provincie Utrecht een boordcomputer in te bouwen en een jaar lang de abonnementskosten te betalen. Syntus Utrecht en MyWheels verwachten dat het aantal autoritten in deelauto’s hiermee in de provincie Utrecht kan vertienvoudigen . 

MyWheels Open neemt barrière weg

MyWheels is het oudste autodeelplatform in Nederland en viert dit jaar haar 25-jarig jubileum. Karina Tiekstra, algemeen directeur van MyWheels: ‘Onze ambitie is dat autodelen verder groeit en we zetten daarom vol in op nieuwe technologie en zijn altijd op zoek naar manieren om autodelen nog makkelijker te maken. De sleuteloverdracht was en is een barrière, die er voor zorgt dat verhuurverzoeken vaak niet worden gehonoreerd. Met dit concept, MyWheels Open genaamd, nemen we deze barrière weg’. De huurder kan eenvoudig met zijn mobiele telefoon de auto van de verhuurder openen. Natuurlijk pas nadat de auto online gereserveerd is. Ook registreert de boordcomputer automatisch de gereden kilometers en de kosten. Handig voor zowel de autobezitter als diegene die de auto huurt.

Tiekstra ziet nu al dat deze auto’s 5 tot 10 keer meer verhuurd worden dan auto’s zonder kastje. Ze verwacht dat als meer mensen de voordelen van deze manier van autodelen kennen het aantal MyWheels Open auto’s in Nederland aan het eind van dit jaar wel eens de 1.000 zou kunnen naderen. Sharon Bolhuis, marketeer bij Syntus Utrecht: 'Wij willen reizigers helpen in hun wens om zo snel en comfortabel mogelijk van A naar B te reizen. Dat betekent dat we als vervoerder verder kijken dan alleen onze bussen. Reizigers reizen niet meer dag in dag uit met maar één vervoermiddel, maar willen hierin graag flexibel kunnen zijn. De ene dag komt de bus beter uit en de andere dag past de deelauto beter bij de reis die gemaakt wordt. De deelauto’s van MyWheels sluiten goed aan op deze wens van flexibiliteit.'

Autodelers zien de voordelen

Marcel Coenders woont aan de rand van de binnenstad in Utrecht en is een van de eersten in de regio met MyWheels Open. Sinds Marcel in februari de boordcomputer in zijn auto liet inbouwen, wordt zijn auto gemiddeld zo’n vier keer per week door anderen gebruikt. Marcel is er van overtuigd dat, zonder de boordcomputer, de auto veel minder vaak verhuurd zou worden. Marcel Coenders: ‘We zijn allebei veel weg en dan is het lastig om de sleutel aan de huurder te overhandigen en je kan er niet altijd voor thuisblijven. Nu wordt de auto wel eens laat op de avond opgehaald en midden in de nacht teruggebracht. Kan allemaal zonder dat wij daarvoor thuis hoeven te zijn’.  

helloGo

Keolis, het moederbedrijf van Syntus Utrecht, doet nog meer om het autodelen te bevorderen. Zo ontwikkelden ze de app helloGo. De app waarmee men de reis kan plannen, reserveren en betalen  voor alle verschillende vormen van vervoer. De deelauto’s van MyWheels zijn hierin ook meegenomen als reisoptie. Deze app wordt op dit moment getest. 

Karina Tiekstra, algemeen directeur van MyWheels is enthousiast dat juist een OV-aanbieder als Keolis de deelauto stimuleert. Een autodeler maakt vaker gebruik van het OV en andersom. Om van A naar B te komen heb je nou eenmaal soms de voorkeur voor de bus of trein en de andere keer voor een deelauto. Of gecombineerd.

Autobezitters in Utrecht die geïnteresseerd zijn in MyWheels Open kunnen zich aanmelden via: open.mywheels.nl.

Comment