Het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat liet in september 2020 een kwalitatief onderzoek uitvoeren naar hoe Nederlanders het onderwerp autodelen beleven. De conclusie van dat onderzoek was dat deelnemers niet goed wisten wat autodelen was. Ondanks hun scepticisme over het eigen gebruik van een deelauto, stonden zij positief tegenover het concept autodelen. 

In dat kader heeft het Ministerie door I&O Research een vervolgonderzoek laten uitvoeren om te kijken in hoeverre die kwalitatieve onderzoeksbevindingen kwantitatief bevestigd kunnen worden. Dit rapport beschrijft de bevindingen uit het kwantitatieve onderzoek.

Spontaan denkt ongeveer de helft van de Nederlanders bij autodelen vooral aan de gezamenlijke aanschaf van een auto voor gezamenlijk gebruik. Dit kan zijn met familie, vrienden of buurtgenoten. Een derde van de Nederlanders denkt aan autodelen in meer commerciële vorm, zoals apps en abonnementen voor het gebruik van een auto via een (deel)platform. 

Wanneer Nederlanders mogen kiezen uit een aantal definities van autodelen blijft het beeld dat we zien bij de spontane bekendheid overeind. De meest Nederlanders denken bij autodelen aan de gezamenlijke aanschaf van een auto die gedeeld wordt met een afgebakende groep.

Comment