FAQ

Bekijk hieronder de antwoorden op de meest gestelde vragen.

+ Wie zijn partners in de City Deal?

Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Amersfoort, Amstelveen, Amsterdam, Apeldoorn, Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Provincie Zuid-Holland, BPD Ontwikkeling B.V., Syntrus Achmea B.V., Synchroon B.V., Heijmans N.V., NEPROM, Stichting ElaadNL, ForumInvest, Buurauto, Stichting Smart Solar Charging, Forum Invest, AM, Buurtauto en Gemeente Gouda. Op deze pagina vindt u meer informatie over onze partners.

+ Wat zijn de doelen van de City Deal?

Het doel van de City Deal is het versnellen van een doorbraak naar het gebruik van elektrische deelmobiliteit in stedelijke gebiedsontwikkelingen. De verschillende partijen onderzoeken samen onder welke omstandigheden elektrische deelmobiliteit aantrekkelijk wordt voor bewoners/gebruikers en willen leren hoe de toepassing van elektrische deelmobiliteit zo veel mogelijk kan bijdragen aan het beter gebruik van de stedelijke ruimte, energiezuinig bouwen en een versnelling van de lokale energietransitie. De druk op de openbare ruimte is groot en daarom zetten de partijen in op efficiënter gebruik daarvan door minder auto’s op straat en vermindering van de parkeerdruk. Hierdoor komt er ruimte beschikbaar voor bijvoorbeeld meer groen, meer binnenstedelijk bouwen en een bijdrage aan de transitie naar emissieloos vervoer, schonere stedelijke lucht en vermindering van geluidsoverlast.

Ook hebben de verschillende partijen afzonderlijk van elkaar doelen en onderzoeksvragen opgesteld, deze zijn terug te vinden in de City Deal.

+ Welke projecten zitten in de City Deal, en hoeveel woningen betreft het?

Elke gemeente heeft minstens twee projecten ingediend als pilot tijdens deze City Deal. Het betreft naar schatting in totaal 5000 woningen en 200 deelauto’s. Elk project heeft zijn eigen doelstellingen en onderzoeksvragen die door de gemeente en projectontwikkelaar worden onderzocht. Op de pilot pagina staat een overzicht van alle projecten.

+ Wat is de gehanteerde parkeernorm bij de projecten in de City Deal?

De parkeernormen verschillen per project. Er wordt door de betreffende gemeente onder andere gekeken naar het project (type woningen, doelgroep), de context (locatie van het project, nabijheid OV, omliggend gebied wel/niet gereguleerd) en politiek/maatschappelijk draagvlak. Soms zijn parkeernormen in een eerdere projectfase vastgelegd en is een project vertraagd tot uitvoering gekomen. Dat kan aanleiding zijn om afspraken over parkeren opnieuw te bezien.

+ Welke aanbieders van deelauto’s zijn betrokken bij de projecten in de City Deal?

Partijen werken samen met diverse aanbieders van deelmobiliteit, waaronder Buurauto, Goodmoovs, Greenwheels, Hely, Juuve, MyWheels, OnzeAuto WeDriveSolar e.a.

+ Worden dergelijke projecten ook gerealiseerd in andere gemeenten en projecten?

Ja, vergelijkbare projecten zijn en worden ook gerealiseerd in projecten/met partijen die geen deel uitmaken van de Citydeal. Het is de bedoeling om ook kennis te delen uit deze projecten. Projecten die al opgeleverd/bewoond zijn kunnen immers zeer nuttige leerervaringen opleveren voor zowel gemeenten, ontwikkelaars als aanbieders van deelmobiliteit.

+ Waar kan ik meer informatie vinden over autodelen?

Op deze website onder het kopje Autodelen wordt informatie gedeeld vanuit de Citydeal Elektrische Deelmobiliteit en de Green Deal Autodelen. Hier vindt u informatie voor aanbieders, autodelers, actuele publicaties en de publicatie ‘Rode loper autodelen voor gemeenten.’ In het Dashboard Autodelen wordt door CROW jaarlijks een analyse gepubliceerd over de ontwikkeling van het aantal deelauto’s in totaal en per gemeente/provincie.

+ Waar kan ik meer informatie vinden over parkeernormen en parkeerkencijfers?

Op de website van het CROW kunt u hier meer over lezen. Er zijn verschillende publicaties over deze onderwerpen.

Publicaties/informatie: https://www.crow.nl/publicaties/kencijfers-parkeren-en-verkeersgeneratie https://www.crow.nl/publicaties/parkeren-en-ruimtelijke-ordening-(1) https://www.crow.nl/ondersteuning/helpdesk/veelgestelde-vragen-thema-s/verkeer-en-vervoer#2

+ Zorgt een lage parkeernorm voor meer parkeerdruk in de omgeving of voor tekort aan parkeerplaatsen?

Het is een doel van de Citydeal om meer te leren over hoe je parkeerbeleid goed regelt. De bedoeling is dat in de Citydeal projecten de parkeernorm in overleg lager wordt dan ‘business as usual’. Door het aanbieden van deelmobiliteit in het projectgebied hebben bewoners minder parkeerruimte nodig voor privé-auto’s. Het bepalen van een passende parkeernorm is maatwerk en hangt o.a. af van de kenmerken van de bewoners (leefstijl, leeftijd) en de nabijheid van voorzieningen, fietsinfrastructuur en OV. Als in het omliggende gebied geen gereguleerd parkeren is (parkeervergunning) kunnen bewoners van het project daar parkeren. Het is in veel situaties van belang om parkeren te reguleren in de omliggende wijk, als dat niet al het geval was.

+ Worden woningen wel verkocht/verhuurd als er geen of weinig parkeerplaatsen bij de woningen zitten?

In reeds opgeleverde projecten (o.a. in Utrecht) waren geen problemen met verkoop/verhuur. Voor bepaalde doelgroepen is het juist een pré dat er weinig parkeerplaatsen in het project zijn: wonen in een autoluw gebied en betaalbaar wonen voorziet in de woonbehoefte van o.a. starters zonder autobezit. Eigen marktonderzoek van projectontwikkelaars (o.a. BPD, Syntrus) naar de behoeften van toekomstige bewoners laat zien dat er vraag is naar dergelijke projecten.

+ Zijn er cijfers over de ontwikkeling van het gemiddelde autobezit bij verschillende groepen?

Het CBS monitort jaarlijks de ontwikkeling van het autobezit, ook naar autobezit bij verschillende leeftijdsgroepen en inkomensgroepen: https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2018/03/autobezit-jongeren-in-stad-helft-van-dat-op-platteland https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2018/24/autobezit-75-plussers-neemt-toe In de Klimaatmonitor (obv CBS data) kan de ontwikkeling van het autobezit per wijk/per gemeente worden bekeken. www.klimaatmonitor.databank.nl

+ Worden alleen elektrische deelauto’s aangeboden bij de projecten?

De ambitie is om elektrische deelmobiliteit aan te bieden: dit kunnen deelauto’s, zijn maar ook deelfietsen of deelscooters. Daarnaast wordt in projecten ook aandacht besteed aan goede voorzieningen voor fietsparkeren en ontsluiting met OV. De ambitie is om te bouwen met lagere parkeernormen in combinatie met het actief aanbieden van elektrische deelmobiliteit. In projecten kan in overleg tussen gemeente, projectontwikkelaar, deelmobiliteit-aanbieder (en soms ook met nieuwe bewoners) worden gekozen om (een deel van de) deelauto’s nog niet elektrisch aan te bieden. Het is in alle projecten van belang dat in een vroeg stadium (bouwrijp maken en tijdens bouw) alvast rekening wordt gehouden met de voor oplaadpunten benodigde kabels en leidingen.

+ Wat is smart charging of slim laden?

Elektrische deelmobiliteit heeft voldoende oplaadinfrastructuur nodig. Om het netwerk niet te zwaar te belasten en om de benutting van duurzame stroom te optimaliseren wordt gestreefd naar ‘slim laden’, waarbij de elektrische deelauto ook een rol kan spelen als flexibele stroomopslag. Vanuit de pilots komen leerervaringen voor fasering van benodigde voorzieningen en standaarden voor de laadinfrastructuur in de projecten.

+ Wordt er bij alle projecten gebruik gemaakt van smart charging?

De ambitie is om ‘smart charging’ laadvoorzieningen aan te bieden. In projecten kan in overleg tussen gemeente, projectontwikkelaar en de aanbieder van laadvoorzieningen worden gekozen om eerst ‘gangbare’ laadvoorzieningen te plaatsen en deze in een later stadium ‘smart’ te maken. Soms zijn de beschikbare modellen deelauto’s (nog) niet elektrisch of (nog) geschikt voor smart charging. Het is van belang om in een vroeg stadium te zorgen dat de laadvoorzieningen klaar zijn (leidingen, electra) om op termijn te worden omgezet naar smart charging. Daarnaast is het in veel projecten de ambitie om op het gebouw/woning zonnestroom op te wekken. Ook als dit pas in een later stadium wordt gerealiseerd, is het van belang om te zorgen dat bij de bouw alvast rekening wordt gehouden met de hiervoor benodigde kabels en leidingen.

+ Hoe blijf ik op de hoogte van ontwikkelingen in de Citydeal?

U kunt zich hier aanmelden voor de nieuwsbrief.

+ Hoe kan ik potentiele huurders of kopers goed informeren over de mogelijkheden van deelmobiliteit?

Via dit filmpje.

+ Ik ben geen partner in de Citydeal, kan ik toch aan de slag met deze werkwijze?

Ja, ook gemeenten en ontwikkelaars die geen partner zijn in de Citydeal kunnen aan de slag om in projecten te werken aan meer maatwerk in parkeernormen in combinatie met het aanbieden van elektrische deelmobiliteit. Ervaringen uit de Citydeal zullen worden gedeeld op deze website.