Autodelen is in Duitsland populairder dan ooit. Dat blijkt uit de nieuwe CarSharing-statistieken die op 9 maart door het Bundesverband CarSharing e.V. (bcs) zijn gepresenteerd. Zowel het aantal gebruikers als het aantal plaatsen waar autodelen wordt aangeboden, is het afgelopen jaar fors toegenomen. De providers hebben hun wagenpark aanzienlijk uitgebreid.

Per 1 januari 2022 waren 3.393.000 geautoriseerde chauffeurs geregistreerd voor autodelen in Duitsland. Dat is 18 procent meer dan een jaar eerder. Het aantal aangeboden autodelen steeg in dezelfde periode met 15,2 procent tot 30.200 voertuigen.

Aanbod autodelen in 935 steden en gemeenten

Ook het autodeelaanbod is over de hele linie sterk gegroeid. Bij de jaarwisseling waren er 935 steden en gemeenten in Duitsland met een autodeelaanbod. Dat zijn 80 gemeenten meer dan in het voorgaande jaar. Kleinere steden en gemeenschappen op het platteland zijn de nieuwkomers. Er zijn nu 772 steden met minder dan 50.000 inwoners in Duitsland met een autodeelaanbod.

Autodelen blijft pionier in elektromobiliteit

Per 1 januari 2022 waren 7.030 van de 30.200 autodelen elektrische auto's. Dit komt overeen met een e-tarief van 23,3 procent. Vorig jaar was dit aandeel nog 18,5 procent. Hieruit blijkt dat autodeelaanbieders in Duitsland fors blijven investeren in de omslag in het verkeer. Ter vergelijking: volgens cijfers van de Federal Motor Transport Authority (KBA) bedroeg het e-aandeel in het gehele Duitse personenwagenpark op 1 oktober 2021 2,1 procent.

Alle marktsegmenten groeien

Zowel de stationbased en gecombineerde autodeelaanbieders als de aanbieders van puur free-floating autodelen zijn verantwoordelijk voor de positieve marktontwikkeling. Het aantal geautoriseerde chauffeurs dat is ingeschreven bij stationbased en gecombineerde aanbieders steeg tot 789.000 (+9 procent). Tegelijkertijd steeg het aantal ter beschikking gestelde voertuigen met 9,7 procent tot 14.300 voertuigen. Er worden 934 locaties bediend – 79 meer dan in het voorgaande jaar. Op stations gebaseerde en gecombineerde systemen blijven dus de drijvende krachten achter wijdverbreid autodelen in het hele land. Puur free-floating aanbiedingen groeien sterk in de metropolen.

Met de pure free-floating systemen is het aantal geregistreerde chauffeurs met 21,1 procent gestegen tot zo'n 2,6 miljoen, terwijl het aantal voertuigen met 20,6 procent is toegenomen tot 15.900. De free-floating providers die gespecialiseerd zijn in metropolen openen ook steeds vaker locaties en exclaves in de omliggende gemeenten van deze steden, waardoor het aantal locaties met een dergelijk autodeelaanbod is gestegen van 15 vorig jaar naar 34 communities nu.

Algemene eisen van de autodeelindustrie

Om de klimaatdoelen in het vervoer te halen, moet het gebruik van fiets, bus en trein de komende jaren verder toenemen. Hierdoor zal autorijden voor steeds meer huishoudens van een dagelijkse gewoonte een gerichte optie worden in de mobiliteitsmix. Autodelen kan burgers precies deze vorm van casusgebonden automobiliteit bieden op een hulpbronnenbesparende en betaalbare manier. bcs en PSM roepen daarom de federale, deelstaat- en lokale overheden op om snel de obstakels weg te nemen die vandaag nog bestaan ​​voor een snelle en landelijke uitbreiding van het autodeelaanbod in Duitsland.

Meer informatie via: https://carsharing.de/carsharing-ist-auf-wachstumskurs

Comment