Het aantal deelauto's in Nederland is met 23% gestegen in 2023, van 6.442 in 2022 naar 7.920 voertuigen. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van CROW-KpVV.

Het onderzoek laat de ontwikkelingen zien in vier categorieën deelauto's in Nederland: roundtrip, community based, free-floating en keyless Peer-to-Peer autodelen.  

  • Roundtrip: de gebruiker brengt de deelauto terug naar de plek waar het voertuig is opgehaald.

  • Free-floating: de gebruiker mag de deelauto achterlaten op de plaats van bestemming binnen het servicegebied. 

  • Community based: een vaste groep gebruikers deelt één of meerdere deelauto's die een gesloten pool vormen.

  • Keyless Peer-to-Peerhet delen van een privéauto met anderen via een platform. Keyless maakt de fysieke overdracht van de autosleutel overbodig.

Stevige groei vanaf 2020

Het algehele beeld tot 2020 is een gestaag stijgende trend in aantallen deelauto’s in alle categorieën. Vanaf 2020 neemt het aantal deelauto’s sterker toe. Dat geldt met name voor roundtrip en vooral doordat deelmobiliteitsaanbieders hierin investeren. Autodelen is nog een nichemarkt, maar er zit beweging in. In het Landelijk Reizigersonderzoek 2022 bleek dat het aantal autodelers (landelijk gemiddeld) in één jaar tijd is gestegen van 4 naar 7%. In grote steden zoals Utrecht en Amsterdam ligt dit percentage nog hoger. Groei zien we niet alleen in Nederland, maar ook in onze buurlanden. In Duitsland is het aantal deelauto’s sinds 2012 sterk gestegen van iets meer dan 5.000 naar 33.930 voertuigen in 2023. En dat voor een ‘traditioneel autoland’.

Het hele nieuwsbericht over de cijfers van 2023 lees je door op deze link te klikken.

Comment